Депутатите с захванаха с частичното вето върху Изборния кодекс, наложено от президента Румен Радев. Така реално народните представители започнаха същинската си работа след час спорове по дневния си ред.

В мотивите си за частичното вето президентът изразява несъгласие и с подмяната и характеристиката на машинното гласуване като вид електронно гласуване, осъществявано в контролирана среда. Той отбелязва, че това противоречи на целта избирателите да имат "право на избор" между хартия и машина, тъй като във всички случаи отчитането на резултатите от машинното гласуване ще става не от машината, а чрез преброяване от секционната избирателна комисия на бюлетините от машинно гласуване (5 24 и S 45), отпада протоколът от машинното гласуване (ё 30, 31, 39, 49) и прехвърлянето на данни от записващото техническо устройство (ё 32, 50 и свързаните с тях 33 и 51). Подчертава се, че направените промени заличават специфичните признаци на машинното гласуване и уредбата му вече не отговаря на названието и предназначението му като вид електронно гласуване.

Депутатите завършиха на маратона Промяна на Изборния кодекс

Депутатите завършиха на маратона Промяна на Изборния кодекс

Окончателно върнаха хартиената бюлетина

На следващо място се отбелязва, че разписката е превърната в "бюлетина от машинно гласуване" и се установяват правилата за осигуряване на хартията за отпечатване им. Подчертано е, че Централната избирателна комисия в изпълнение на задължението си по S 13 следва да обяви решението си за определяне на допълнителни защити на специализираната хартия, която ще се използва за отпечатване на бюлетина от машинно гласуване, и да разгласи това решение след обявяване на изборния ден за приключен. Твърди се, че това би компрометирало възможността за използване на такива защити при бъдещи избори, което ще обрече машинното гласуване на несигурност.

В мотивите към указа относно S 24, S 27 и S 28 е отбелязано, че липсата на прецизност на приетите разпоредби относно машинното гласуване и тяхната съгласуваност със съществуващите разпоредби относно бюлетините или хартиените бюлетини би довело до разнопосочно прилагане, несъвместимо с правовата държава, както и не са дадени нужните гаранции за правилното отчитане на вота, ако не съдържа два броя печати на съответната секционна избирателна комисия, както изисква чл. 278, ал. З, т. З от ИК.

БСП подаряват победа на ГЕРБ за местните избори, уверен Божанков

БСП подаряват победа на ГЕРБ за местните избори, уверен Божанков

Депутатът по-скоро очаква нови парламентарни избори