За 2015 г. са 659 напусналите системата полицаи. За 2016 г. - 689, а за 2014 г. - 2 554 или четири пъти повече в сравнение с последните две години.

Това каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова в отговор на въпрос на народния представител Красимир Янков във връзка с данните за текучеството на кадри в системата на МВР.

Министър Бъчварова информира, че през 2015 г. – 121 служители със стаж до пет години са напуснали МВР, а през 2016 г. със същия стаж напусналите са 131 души. Със стаж от пет до десет години системата на МВР са напуснали през 2015 г. 82 – ма и 141 през 2016 г.
Служителите със стаж от 11 до 15 години стаж, които са напуснали системата на МВР през 2015 г., са 59, а 117 през 2016 г.

379 пък са пенсионираните служители с над 15 години трудов стаж през 2015 г. и 300 през 2016 г.

С икономиите шефовете в МВР застрашават живота на полицаите, твърдят синдикати

С икономиите шефовете в МВР застрашават живота на полицаите, твърдят синдикати

Недостатъчно пожарникари на смяна, орязват парите на граничарите

„Недокомплектът води до прекомерно натоварване на служителите”, предупреди депутатът от левицата Красимир Янков.

В дуплика той посочи, че прави впечатление по-големият брой на напуснали с над 10 години, над 15 години трудов стаж, което по думите му е изключително притеснително.
„Изградени служители от системата напускат работните си места, най-вероятно, за да започнат друга работа”, коментира още Красимир Янков. Според него остава усещането за натовареност на служителите.

6000 хиляди е свободният щат в МВР, припомни Янков отговорите на вътрешния министър.

„И днес сутринта има случай в квартал „Люлин”. След няколко дни ще разберете, че той е свързан с криминогенната обстановка и с организираната престъпност – а не е битов скандал за паркомясто – така както обяснява професионалното ръководство за други инциденти”, коментира Янков.

Той посочи, че подготвени кадри напускат системата, в същото време МВР дава възможност на Военна полиция да поеме част от правомощията на МВР.

Министър Бъчварова се противопостави на нападките с това, че с изключение на 2014 г. статистиката сочи, че няма съществена разлика в броя на напусналите.

Относно Военна полиция тя настоя, че това е възможност за допълнителна помощ на полицията и то при извънредни обстоятелства, като например терористичен акт, а не на заместване на органите на реда с военни.
„Парламентарният стил изисква известна коректност”, настоя Бъчварова.