Действия на част от професионалните ръководители на МВР създават риск за живота на служителите и ги дискриминират заради бюджетни икономии. Това е мнението на Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР), изпратено до медиите.

От Федерацията с още по-голяма изненада бе установено, че или липсва ефективен контрол, или желание за промяна на тази ситуация от страна на политическото ръководство. До този извод са стигнали, защото не е взето отношение по подадените от СФСМВР сигнали. 

"При засиления миграционен натиск и сериозната опасност от тероризъм, в Главна дирекция „Гранична полиция“ си позволиха, по един незаконосъобразен начин, да лишат от заплащане на положен извънреден труд десетки полицаи. Трудът е положен през месеците май-април 2015г., а сумата надхвърляща 120 000 лв. е удържана без съгласие на служителите през пролетта на 2016 година", дават конкретен пример от синдикалната организация.

До момента няма реално решение по този казус след като политическото ръководство на МВР е сезирано. "Това е откровена гавра със служителите в МВР и ги поставя в ситуация, в която през 21 век не само са експлоатирани, но са обект на системно нарушаване на законите на Република България.
Това твърдение на СФСМВР се основава на решение номер № 1512 на ВАС, с което се обявяват като незаконосъобразни текстовете в тази част от Наредба № 8121з-592 от 25.05.2015 година за реда за организацията и разпределянето на работното време, за неговото отчитане, за компенсирането на работата извън редовното работно време, режима на дежурство, времето за отдих и почивките на държавните служители, издадена от министъра на вътрешните работи", се казва в писмото на СФСМВР.

С тези свои действия, МВР нарушава не само Българското, но и Европейското законодателство, свързано с изискванията за безопасни условия на труд, припомнят полицейските синдикалисти.

Те дават и друг конкретен и абсурден пример за дейността в друго звено на полицията. "Ръководителите в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ с цел максимални икономии съставят графици така, че в районните служби ПБЗН и оперативните центрове се сформират екипи с недостатъчен брой служители, в отделни случаи с един служител на смяна или смени, започващи от 00.00 ч. и свършващи в 08.00 часа", разказват от организацията.

Графиците са за лятото, когато са най-усилените месеци за работа на пожарникари и спасители. При ежедневно възникващи множество пожари, някои от които с обхват над 40 000 дка разпределението на работното време се изготвя в името на икономия от няколко часа извънреден труд. Налага се служителите да реагират на произшествия в минимален състав и да изпълняват задълженията си в изкуствено създадени екстремни ситуации.

Благодарение на максималните усилия и всеотдайност на служителите, въпреки създадения риск за здравето и живота им, те успяват да оказват помощ на изпадналите в беда граждани.

От Федерацията подчертават, че както професионалното, така и политическото ръководство на МВР са информирани за ситуацията и са запознати с рисковете от подобни действия, като са  приложени и използвани всички възможни и регламентирани в МВР процедури. Дори след информирането на ръководството няма промяна в ситуацията, а мотивите за тези решения, в т.ч. нарушаващи закона не са оповестени.

СФСМВР настоява категорично представителите на професионалното и политическото ръководство да спрат да нарушават социалните и икономически права на работещите в МВР.

Натрупването на системни проблеми в МВР и „мълчаливият отказ“ те да бъдат решени от политическото и професионално ръководство, трайното неглижиране и отказ за приемане на дългосрочна визия и стратегия за устойчива реформа в МВР, непрекъснатите и резки законодателни промени, „употребата“ и експлоатацията на служителите в МВР, преструктурирането „на тъмно“ и издаването на заповеди с цел „бюджетни икономии“ създават не само риск за живота и здравето на служителите, но и гражданите.

От синдикалната организация обмислят конкретни действия, включително протести. Недопустимо е през 21 век трудът на служителите в МВР да не се заплаща, да се рискуват човешки животи, заради икономии с неясна цел и резултат. Недопустимо е фокусът на политическите решения да е върху „спестяването на средства“, а не върху повишаването на ефективността и качеството на работа в МВР, недоволстват от организацията.