Нямаме общ бизнес с Ангел Ангелов. Това заяви пред bTV експертът по европейски програми Иво Костов, който е сочен за съучастник на Ангел Ангелов в скандала "Ало, Банов съм". Костов подчерта, че отношенията помежду им са нормално близки.

Тези конфликти са абсолютно на личностна основа и това, че партиите ги яхнаха за мен е едно обикновено политиканстване, което няма отношение към същността на материята, заяви Костов.

Експертът призна, че действително през 2009 г. Ангелов му е прехвърлил консултантска фирма, преди да поеме държавен пост. Това обаче било съвсем официално и съобразено със закона.

Д-р Иво Костов се закани да съди "политикоадминистраторите" по скандала "Банов"

Д-р Иво Костов се закани да съди "политикоадминистраторите" по скандала "Банов"

Познавал се и с Ангелов, и с Гератлиев

Костов потвърди и че заедно са инвестирали в 4 имота, но отрече Ангелов да му е доверявал строго секретна информация през годините.

Според него скандалът е започнал, след като той самият, разбирайки от материята, е задал неудобни въпроси и е изкарал наяве нерегламентирани начини да се раздават пари за наука.

Костов посочи, че общо четирима служители на Министерството на образованието са подали сигнал до прокуратурата срещу директора на Изпълнителна агенция "Наука и образование за интелигентен растеж" в МОН Кирил Гератлиев.

Скандалът "Банов" се разраства и в МОН

Скандалът "Банов" се разраства и в МОН

Взаимни обвинения и проверки си отправят служители на МОН

Аз го обвинявам в липсата на компетентност за управление на европейски програми и средства и в тенденциозно решение да се финансират два проекта по така наречената тиминг програми, вместо да се финансират 10 или 15 научни-изследователски лаборатории в България", посочи експертът.

Припомняме, след избухването на скандала "Ало, Банов съм" министърът на културата Боил Банов посочи именно Ангел Ангелов за информатора на БСП, предоставил уличаващия запис.

По-късно стана ясно, че Ангелов е правил опити да рекетира и директора на Изпълнителна агенция "Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" към МОН Кирил Гератлиев. Той имал интерес към два проекта за 83 млн. лева.

Към момента самият Ангелов работи в дирекция "Подбор на проекти по оперативната програма" към МОН, където е назначен през 2017 г.

Вълчев знаел за теча на информация от МОН още от 2017 г.

Вълчев знаел за теча на информация от МОН още от 2017 г.

Имало коалиция срещу Гератлиев, според министъра