Всичко в Изпълнителната агенция "Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" към Министерството на образованието и науката (МОН) е под двоен контрол. Няма съмнения за други схеми. Това заяви пред Нова директорът на изпълнителната агенция Кирил Гератлиев, който, подобно на културния министър Боил Банов, също бил изнудван от лицето Ангел Ангелов.

Нима думите "Мечкунов, няма да се продавате за жълти стотинки" са нагласени, питат червени

Нима думите "Мечкунов, няма да се продавате за жълти стотинки" са нагласени, питат червени

Имали доверие на източника си на информация

Гератлиев твърди, че е изнудван от Ангелов на 4 декември 2018 година. Той подал сигнал за това чрез доклад. Впоследствие два пъти сварил личния си автомобил със спукани гуми - първият път била спукана 1 гума, а вторият - всичките 4 гуми. След втория случай той подал сигнал и в МВР. Гератлиев обяснява като логично това, че свързва заплахите от Ангелов с посегателството върху автомобила му.

По думите на шефа на изпълнителната агенция Ангелов нахлул в кабинета му в началото на декември и започнал директно със заплахите. Заплашвал лично Гератлиев, но и оперативната програма и цялата изпълнителна агенция.
"Беше притеснен може би от изнасяне на някаква информация за него. Дали е правил записи, не знам, но не ми и интересува", заяви събеседникът.

Според него Ангелов очевидно е бил недоволен от нещо - вероятно решения, свързани с изпълнението на оперативната програма от 2018 година. Очевидно имало договори, в които той или хора около него имали интереси.

Боил Банов: Жална ни майка, ако така се печелят избори
Обновена

Боил Банов: Жална ни майка, ако така се печелят избори

Банов разкри изнудване и в МОН

Гератлиев обясни, че е хванал Ангелов в теч на информация и го отстранил от управлението на програмата. Заплахите вероятно дошли заради това.

"Бяха нарушени негови интереси очевидно. Споменати бяха и два проекта, за които имало данни. Аз нямам съмнения за тези проекти, защото не са финансирани и има по тях действия извън изпълняващия орган", сподели директорът на агенцията.
Първият проект бил на стойност 70 милиона лева, а вторият - 13 милиона и 300 хиляди лева.
Ангелов явно имал интерес към тях и искал да се финансират. Гератлиев обаче пренебрегнал заплахите му.

Според шефа на агенцията Ангелов е бил назначен в Министерството на образованието и науката от 1 октомври 2016 година, след като е спечелил конкурс.

Сигнали за рекет и в МОН

Сигнали за рекет и в МОН

Ангел Ангелов, който изнудвал Банов, е заплашвал и шеф на дирекция в МОН

Гератлиев беше категоричен, че Ангелов вече е изолиран от достъпа до чувствителна информация. От създаването на агенцията шефът направил система на двоен контрол. Всичко било изрядно и агенцията щяла да съдейства напълно в хода на проверки.

Иначе рекетьорът Ангелов бил в болничен. Гератлиев не знаел и се питал как може Ангелов да работи в министерството и дали някой седи зад него.

Банов не се страхува от заплахи на келеши

Банов не се страхува от заплахи на келеши

На Банов винаги му светели лампи