"Чичо Цено" от скандалния запис от избирателна секция от неделя, все пак е избран за общински съветник във врачанското село Малорад, ОИК-Борован съобщава БНТ.

Комисията от селото бе привикана на разпит, а според източници председателят ѝ е бил задържан от полицията. 

Запис от онлайн преброяването след края на изборния ден показа, че членовете на СИК отбелязват преференции за кандидати за общински съветници от селото. 

Пред БНТ, Моника Йорданова - председасел на СИК, Зорница Спасова, зам.-председател на СИК и Борислава Стойкова - секретар на СИК са заявили, че не чувстват вина и не желаят да коментират случая. 

Кандидатите за съветници, за които са манипулирани резултатите от вота също не са дали коментар. Хората в селото са потресени и настояват нарушителите да бъдат наказани.

Новият кмет на селото, който спечели втори мандат, заяви, че няколко пъти е ходил до пета секция и е била заключена. 

"Това са честни избори. Нали видяхте как се случват нещата в село Малорад и в цялата община Борован. Г-н Цено Цоловски, за който му драскаха преференциите, беше в секцията. Аз бях в шеста и ходих до пета секция десетина пъти, те постоянно я заключваха пета и аз чуках, за да ми отворят, щото аз имам право да влизам", казва Иво Иванов - кмет на с. Малорад.

Припомняме, че Районна прокуратура - Враца образува досъдебно производство за извършено престъпление против политическите права на гражданите по чл. 169 от НК.

Случаят в село Малорад стана известен за отрицателно време като "Чичо Цено, кой номер?".

Предстои да се изяснят всички факти и обстоятелства, относими към предмета на доказване.

ПП/ДБ разпознаха като свой човек писателката на бюлетини

ПП/ДБ разпознаха като свой човек писателката на бюлетини

Коалицията сезирала и прокуратурата, и Областната дирекция на МВР във Враца

Видео записът от преброяването на бюлетини в пета секция във врачанското село Малорад се е излъчвал в реално време. Около 23.00 часа комисията се уговорила да допълнят част от бюлетините за преференции на хора от общинските листи от различни партии, които са от селото. За да са сигурни, че никой няма да ги види, решили да заключат врата на секцията и гласуването започнало. Председателят Моника Йорданова отбелязва смело в полето за преференции за общински съветници Мартин Диловски от БСП и Цено Цоловски от "Възраждане".

Въпреки подарените преференции, Диловски не е успял да влезе в Общинския съвет на Борован. За разлика от Цоловски. 

От "Продължаваме промяната - Демократична България" излязоха с интересна позиция. От пресцентъра на ПП информират, че Националният щаб на коалицията е подал сигнал до Районна прокуратура Враца и Областната дирекция на МВР срещу членовете на секционна комисия 060500005 за злоупотреби в изборния ден от пета секция в Малорад в община Борован. Оказва се, че жената, която сръчно дописва бюлетини с отбелязване на преференции, е председател на комисията, част от квотата на ПП-ДБ. Става ясно и нейното име - Моника Йорданова.

Законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от една до пет години за длъжностно лице, както и лице от състава на избирателна комисия, което по какъвто и да е начин преправи резултат от избори.

Членовете на секционната комисия в Малорад са привикани на разпит, съобщиха "По света и у нас", като цитират свои източници. Не е вярно, че хората са задържани, каквато информация се появи по-рано във вторник.

bTV съобщи, като се позова на свои източници, че председателят на комисията Моника Йорданова е била задържана. 

Утре в 8:30 се очаква прокуратурата да даде брифинг по казуса.