В контекста на новите геополитически реалности особена важност придобиват научените уроци от историята. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който прие почетния строй от представителни роти на площад „Княз Александър I“ по повод 6-ти май - Деня на храбростта и празник на Българската армия.

Той посочи, че сега повече от всякога е нужна адекватна оценка на събитията и процесите, довели до тежки противопоставяния и опустошителни въоръжени конфликти с катастрофални последици за човечеството.

Свeти Георги е винаги близо до нас, настоя патриарх Неофит пред армията

Свeти Георги е винаги близо до нас, настоя патриарх Неофит пред армията

Пред паметника на Незнайния воин започнаха честванията

Президентът изтъкна, че днес мирът и свободата отново са поставени на изпитание. По думите му за пръв път след Втората световна война нивото на сигурност е толкова ниско. Днес международната среда е усложнена, като войната и терорът са факт в редица региони, където държавността и институциите се разпадат.

Плевнелиев заяви, че гражданите са разтревожени и очакват политиците да действат решително за решаване на кризите.

Каузата на един политик не е да търси, а да решава конфликти, да подкрепи принципите, а не интересите, да даде път на дипломацията, не на оръжията. Бързо и лесно е да рушиш и дестабилизираш – трудно и бавно е да възстановиш, да постигнеш траен мир и помирение”, заяви Плевнелиев.

Той подчерта, че смисълът на политиката не е в окупацията и дестабилизацията и раздухването на конфликти, не е да местиш граници, а да мислиш отвъд границите – да интегрираш, а не да разделяш, да модернизираш и образоваш.

„Смисълът на политиката е да овластиш гражданите, да създадеш общество, което е свободно и толерантно. Да бъдеш патриот, който обича родината си и вярва в демократичните и общочовешки ценности, а не криворазбран националист, който мрази и ограничава правата на различния”, посочи Росен Плевнелиев.

Гражданите очакват колективната сигурност и отбрана да бъдат стратегически приоритет, допълни държавният глава.