На свое заседание днес Националният съвет на "Да, България" прие мандат за участие в започналото предоговаряне на коалиционното споразумение с цел надграждане и разширяване на коалицията ПП-ДБ.

Националният съвет констатира, че тежката изборна загуба изисква сериозно и задълбочено усилие за промяна и надграждане на работата на коалицията. Само така можело да се гарантира, че тя ще започне да си връща загубените избиратели. Националният съвет потвърди, че народните представители от "Да, България!" ще бъдат опозиция на модела на управление на ГЕРБ и ДПС.

Националният съвет обсъди предстоящите процедури за промени в устава и избор на нови национален съвет, национална контролна комисия и председател на Движението.

Христо Иванов хвърли оставка
Обновена

Христо Иванов хвърли оставка

Той няма да влезе и като депутат в следващото Народно събрание

Националният съвет, изхождайки от необходимостта от надграждане и развитие на коалицията ПП-ДБ, но и от предприемането на сериозни мерки за промени, с оглед изключително лошия резултат на изборите, прие мандат за участие в разговорите за предоговаряне на коалиционната формула, за което вече има съгласие между трите партии в коалицията.

Мандатът предвижда гаранции за надграждане и разширяване:

  • механизми за колективно вземане на решения и представителство;
  • запазване на идеологическите идентичности на формациите в коалицията, като условие за разширяване на тяхната обща подкрепа;
  • единна и съгласувана комуникационна политика;
  • подбор на кандидати за изборни позиции, основан на качествени критерии;
  • насърчаване на включването на граждански кандидати и използване на преференции при гаранции за етичност;
  • честен диалог с избирателите.