Ние не изхождаме от идеята, че икономическият растеж ще падне като утринна роса и политиците ще го съберат и раздадат. Нашият фокус е върху предприемаческата култура.

Това обяви лидерът на коалиция "Да, България" Христо Иванов, който заедно с коалиционните партньори от ДЕОС и "Зелените" представи икономическата част от предизборната си програма.

Христо Иванов: Ревизията на Герджиков е хумореска

Христо Иванов: Ревизията на Герджиков е хумореска

Корените на българската мафия са в Държавна сигурност...

Партията на бившия правосъден министър ще представи на порции програмата, като днес изложи визията си в икономическата сфера.

По думите му, всички изхождат от реалността, че българската икономика и обществото могат да постигнат по-висок икономически растеж от този, на който сме свидетели сега. "Да, България" също споделят мнението, че икономиката ни има по-висок потенциал. Иванов обаче подчерта, че за разлика от другите партии, неговата има реален план за работеща икономика.

Подготвили са 6 мерки за растежа на икономиката, 10 мерки за намаляване на бюрокрацията и 18 мерки за спиране на кражбите.

Повече детайли изложиха експертите от "Да, България" и партньорите им от ДЕОС и "Зелените".

Зелените съзират държавен чадър над крупните производители

Зелените съзират държавен чадър над крупните производители

Зоват България да върне земеделието на земеделците

Коалицията тръгва към изборите с визия за икономика, отворена към света, ориентирана към износа на световния пазар, стана ясно от думите на Вера Асенова.

"Сегашната философия за растежа е друга, финансират се големите инфраструктурни проекти и предприятия", посочи Асенова.

По думите й държавата трябва да подпомага малките фирми, които в момента работят "под страх от административен и бюрократичен тормоз".

Икономистът Кирил Петков набеляза няколко цели. Първата е постигане на икономически ръст от 6% и 50 на сто увеличаване на доходите на домакинствата.

България да стане най-привлекателната дестинация в Централна и Източна Европа за инвестиции с експортен потенциал, е другата им цел. Смятат също, че могат да бъдат спестени публични средства от 2,5 млрд. лв., като се пресекат кражбите от обществените поръчки.

Парите ще бъдат инвестирани в наука образование, здраве и профилактика и намаляване на данъците. От "Да, България" смятат, че данъците на домакинствата могат да бъдат намалени чрез по-добра регулация и по-прозрачни регулатори.

За чист въздух, за еко правосъдие и икономика ще се борят Зелените

За чист въздух, за еко правосъдие и икономика ще се борят Зелените

Допитване сред активистите насочва Зелените към търсене на коалиция

"Държавата се явява проводник на политическите интереси, политиците би трябвало да правят политики, които водят обществото в определена посока", коментира експертът Станислав Тодоров и очерта мерките, които ще спрат кражбите.

По думите му в България политиците използват икономическия живот и функциите на държавата за собствено облагодетелстване.

"Да, България" предлага всяко разпореждане с държавно имущество да става чрез публичен търг и предварително публикуване в електронен регистър, така че всички граждани и фирми да имат еднакъв достъп и да участват на конкурентни начела.

Той обърна внимание и на държавата като регулатор. "Прави впечатление, че когато се избират ръководители на регулаторните органи, има само по един кандидат, рядко двама и обсъждането на качествата им приключва в рамките на един ден", посочи Тодоров.

По думите му политиците се интересуват дали регулаторът е лоялен към хората, които са го назначили. Затова предлагат тези ръководители и членовете им да бъдат избирани чрез публичен дебат.

По отношение на обществените поръчки, предложението е те да се провеждат по електронен път. Така щял да се премахне физическият досег на фирмите с възложителя. Настояват също при кандидатстване, да се изяснява собствеността на фирмите, които участват, до ниво на физически собственик. Предлагат и "черен списък" с некоректните към държавата фирми.

По отношение на администрацията, смятат да въведат електронни услуги, за да намалее корупцията. Възнамеряват също да направят преглед на законите и да премахнат излишните. Настояват и за бързо присъединяване към европейския банков надзор, за да не се случи отново "сагата КТБ".

Христо Иванов поиска от Герджиков пълна ревизия на синдиците на КТБ

Христо Иванов поиска от Герджиков пълна ревизия на синдиците на КТБ

Имало риск от повторно ограбване на банката

"Да, България" иска още да отмени някои данъци, които намира за неефективни - например данък "уикенд".

Експертите на коалицията са заложили и увеличаване на средствата за наука чрез проектен принцип и частно съфинансиране, тъй като смятат за важна връзката между бизнеса и науката.