В Европейската комисия одобриха Гражданския доклад за изпълнението на Националната стратегия на Република България за интеграция на ромите, съобщиха от Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе".

В него има някои препоръки и очаквания, сред които са премахване на таксите за задължителната предучилищна възраст и ред други. Препоръки са отправени и към ромските организации и активисти, които следва да изградят консенсус по някои ключови теми.

Според "Амалипе": "Дискриминацията остава сериозна пречка, особено по отношение на жилищните условия. Позитивно развитие има само в сферата на образованието, като то е свързано основно с мерките за подсигуряване на пълен обхват, но не и с изпълнение на политиките за десегрегация на кварталните "ромски" училища.".

Роми пребиха до смърт мъж пред дискотека в Гоце Делчев

Роми пребиха до смърт мъж пред дискотека в Гоце Делчев

Кървавата свада е станала преди няколко дни

В самата Национална стратегия за интеграция на ромите за 2016 г. пише: "до този момент в България няма устойчива жилищна политика, бяха активизирани усилията за изпълнение на нова национална жилищна стратегия и изработването на модел на жилищна система, отговаряща на днешните реалности и потребности".

Докладът за 2016 - 17 г. включва тематични глави за управление (вкл. използване на европейски фондове за ромска интеграция), анти-дискриминация, анти-циганизъм, ефект на основните образователни политики, както и местно изследване в Пловдив.

Роми пребиха полицай в Сливен

Роми пребиха полицай в Сливен

Той е настанен в областната болница

Организациите препоръчват конкретни мерки на институциите на изпълнителната власт, Народното събрание, Комисията за защита от дискриминация, Омбудсмана, местните власти. Те включват създаването на нова политико-консултативна рамка, която да замести нефункциониращия НССЕИВ (Национален съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси).

Препоръчват да се създадат програми за обучение и наемане на ромски професионалисти (учители, лекари, социални работници, специалисти по заетост, полицаи и др.); законодателни промени за легализирането на конструктивни постройки, които са единствени жилища за обитателите си, създаването на ефективна Национална комуникационна стратегия за промяна на негативните нагласи спрямо ромите; реален старт на десегрегацията на т.нар. "ромски" училища.

Докладът за България е изработен от Център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе", СНЦ "Свят без граници" - Стара Загора, СФ "ИндиРома" - Куклен, Ромска академия за култура и образование - Сливен и "Джендър алтернативи" - Пловдив.

Роми пребиха полицай в Мъглиж

Роми пребиха полицай в Мъглиж

Полицай е ранен по време на бой в ромската махала в Мъглиж. Ромите се сбили заради баща

Одобрението от Европейската комисия е в началото на месец май. Документът е част от пилотна инициатива, управлявана от Европейската комисия и координирана от Централно-европейския университет. Тя се реализира във всички държави от ЕС с активното участие на националните неправителствени организации. В България инициативата се осъществява от консорциум от девет организации, координирани от ЦМЕДТ "Амалипе".

Докладът за България, както и аналогични доклади за останалите страни от ЕС, може да бъде намерен на страницата на Централно-европейския университет https://cps.ceu.edu/roma-civil-monitor-reports.