С разкриването на Консулство на Република България в Тараклия българите от молдовския Тараклийски район ще бъдат по-близо до България и до Европа.

В това е уверен президентът Росен Плевнелиев, който днес посети Тараклийския държавен университет "Григорий Цамблак", където разговаря с възпитаници и преподаватели на единственото българско висше училище зад граница.

Постигнато е съгласие с молдовските власти за преобразуването на Тараклийския държавен университет във филиал на българско висше училище, обяви още президентът Росен Плевнелиев и допълни, че Русенският университет "Ангел Кънчев" вече е заявил интерес към реализацията на проекта.

Държавният глава обеща да окуражи българския бизнес, местните власти и българските университети да бъдат по-активни и да търсят сътрудничество с българската общност в Тараклия.

Държавният глава посочи, че е налице политическа воля на молдовските власти Тараклийският район да бъде запазен като самостоятелна териториално-административна единица след провеждането на планираната от Молдова реформа в тази област.

Припомняме, днес по-рано Росен Плевнелиев разговаря с новоизбрания молдовски президент, като по време на разговора темата също беше повдигната.

България допринесе също така за отпадането на визите за краткосрочни пътувания на молдовски граждани в Европейския съюз и тази подкрепа получи признанието на политическото ръководство на Молдова, допълни президентът.

"Искаме българите в Молдова да се развиват, да имат перспектива. Вие сте истинският символ на българщината - скромни, добронамрени, трудолюбиви и хора, които знаят своите корени и пазят честта и завета на своите предци. Вие сте най-силният мост на приятелство между България и Молдова и фундамент на нашите отношения", с тези думи държавният глава се обърна към възпитаниците и преподавателите на висшето училище.

В приветствието си държавният глава припомни делото на бесарабските българи в периода на българското Възраждане и техния принос за изграждането на фундаментите на Третата българска държава.