Разчитаме, че в рамките на териториално-административната реформа Тараклийският район ще бъде запазен. Това е подчертал президентът Росен Плевнелиев по време на среща в Кишинев с новоизбрания държавен глава на Молдова Игор Додон. Срещата е проведена по молба на Додон, съобщават от "Дондуков 2".

Росен Плевнелиев е поздравил Додон с избирането му за президент на Молдова. Той е изразил надеждата си, че изборът на молдовския народ е в подкрепа на усилията за задълбочаване на традиционно приятелските отношения между България и Молдова на всички равнища.

Черпете от нашия опит по пътя към ЕС, съветва Плевнелиев в Молдова

Черпете от нашия опит по пътя към ЕС, съветва Плевнелиев в Молдова

Страната ни подкрепя Молдова в евроинтеграционния процес

Росен Плевнелиев е удовлетворен от съгласието на молдовските власти Република България да разшири дипломатическото си присъствие в Тараклийския район на Молдова. Именно там е концентрирана втората по големина историческа българска общност зад граница.

Държавният ни глава е изразил надеждата си за намирането на приемственост на молдовските институции по отношение на съхраняването на националната, езикова и културна идентичност на българското национално малцинство в страната.

Необходимо е да бъдат продължени ключовите реформи в страната, които да възвърнат доверието на молдовските граждани към институциите, е подчертал Росен Плевнелиев.

Двамата държавни глави са обменили мнения по ситуацията в Молдова след изборите за президент на 13 ноември, както и по въпроси от регионалния, европейския и международния дневен ред.

Припомняме, че вчера Плевнелиев разговаря с премиера на Молдова Павел Филип и с председателя на парламента Андриан Канду. По време на срещата той е уверил, че страната ни ще продължи да подкрепя Молдова в евроинтеграционния процес.