Надявам се в началото на май новият кабинет да бъде факт. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев преди началото на първото редовно заседание на новоизбраното 44-то Народно събрание.

Президентът обяви, че следващата седмица започват консултациите с политическите партии за съставяне на правителство. Той припомни, че целият народ очаква сериозни резултати.

Относно предложените промени в изборното законодателство, той коментира, че уседналостта не е най-важният въпрос, въпреки че там се фокусирал дебатът. Според него е важен въпросът каква държава искаме да сме по отношение националната сигурност.

"Дали ще бъдем държава, която ще бъде подвластна на чуждо влияние. Трябва да решим наистина ще бъдем ли държава, която няма да допуска регистриране на етническа партия.

"Ето това е големият въпрос и тук няма никакво значение за коя държава говорим", подчерта президентът.

"Ще бъдем ли държава, която ще се грижи за своите религиозни общности, като не допуска тяхната капсулация? Ще бъдем ли държава, която ще се грижи за своите вероизповедания, независимо от религията, или ще бъдем държава, която допуска финансирането им да се извършва отвън", попита държавният глава.

Той е категоричен, че трябват отговорни и ефективни действия.

Държавният глава беше категоричен, че ако институциите са решени да не допускат намеса във вътрешните работи на страната ни и използват по най-добрия начин всички механизми за колективна защита по линия на ЕС и НАТО и ако наистина се полагат грижи за Българската армия, тогава няма никакво значение кой и от къде ще гласува.

"Ако българската държава реши да поеме обезпечаването на всички религиозни общности, това би струвало 15-18 млн. лв.", посочи той. 

Относно референдума в Турция, Румен Радев заяви, че уважава правото на всеки народ да избира сам своето конституционно устройство и своята форма на управление.

"Проблемът не е толкова в Турция. Има сигнали, има динамични процеси в Турция, които ни тревожат", отбеляза Радев и се обяви за запазване на добросъседските отношения.

Румен Радев заяви, че очаква с новото правителство да работи конструктивно, в името на България. "Неслучайно вече многократно заявих, че няма никакво значение кой ще бъде кабинетът. С този кабинет, след като е избран от българския народ, аз съм длъжен и ще работя. Надявам се да работим принципно в името на защитата на националния интерес и в отговор на очакванията на българския народ", посочи още Румен Радев.

Държавата има нужда от стабилност, категоричен е държавният глава.