Парламентарната група на Обединените патриоти се обяви за безкористната защита на интересите на майка България и многострадалния български народ.

От парламентарната трибуна лидерът на НФСБ Валери Симеонов припомни успехите на патриотите в 43-ия парламент. Сред тях са преградното съоръжение за защита от бежанската вълна, ревизията в българската енергетиката, задържането цената на ел. енергията, ограничаването на изборните секции в страните извън ЕС, както и ограничаване на броя на платените наблюдатели, увеличените санкции за купуване на гласове.

Той припомни, че патриотите са имали важна роля за промяна в Конституцията. По думите му това е било само началото. Предстои много и целенасочена работа, допълни Симеонов.

Сред постиженията той открои и постигнатото съгласие в 43-ия парламент за признаването на геноцида над арменците, извършен от Османската империя и не пропусна да разкритикува ДПС, които по думите му позорно напуснали залата тогава. Той продължи с постиженията на "Обединени патриоти" - забраната за носене на бурките, премахване на ограничението за селските казани.

Като най-голям успех, той открои последователната работа за недопускане на антибългарската партия ДПС.

Симеонов посочи, че в програмната стратегия са залегнали основни идеи на патриотите за възраждане на българската икономика, за въвеждане на мълчаливо съгласие в административните услуги, ограничаване на регистрационните режими, антимонополно и антикартелно законодателство, удължаване на живота на пети и шести блок, контрол върху разходите на държавните и енергийни предприятия, недопускане на реализацията на неизгодни за България енергийни проекти.

По отношение на социалната политика Симеонов открои като приоритет обвързването на социалните помощи с посещението в детски градини и училище. Увеличаване на минималните пенсии на два пъти, индексиране на останалите пенсии с коригиране на неправомерно отпуснатите пенсии за инвалидност, както и устойчиво нарастване на доходите.

Симеонов се обяви за полицейско присъствие във всяко населено място. В образованието за промяна системата на делегираните бюджети, повече спорт и патриотизъм в учебните програми. В здравеопазването за ежегодни безплатни прегледи и демонополизация на НЗОК, поиска още патриотът.

Валери Симеонов се обяви за продължаване на Национална програма за енергийна ефективност и въвеждане на по-голямо самоучастие на гражданите в нея.

Недопускане на намеса във вътрешните работи на страната, категоричен е той.

Ние сме за присъединяване към Шенген, задълбочаване на сътрудничество с ЕС, и за промяна на Дъблинския регламент. Недопускане във властта на ДПС, ДОСТ, които разделят и противопоставят българските граждани, насаждат омраза, са други искания на патриотите.

Изборите минаха. Българският народ каза своята дума, припомни Валери Симеонов. По отношение на Турция, той визира опасността от неоосмански режим, който не крие претенциите си за влизане в България и отбеляза нестабилността на Балканите. Той визира също и растящото напрежението между Косово и Сърбия, нестабилността на Македония, невижданото досега напрежение между САЩ и Русия.

Според него в момента България има нужда от работещ парламент. Той пожела стабилно правителство, активно като фактор за стабилност в региона, което да търси и намира съюзници в изпълнение на националните интереси.

"Да преодолеем партийния егоизъм" и "Поставим България над всичко", "Да живей България", заключи Валери Симеонов.