Време е да разровим праха на миналото, за да потърсим истината, апелира президентът Росен Плевнелиев, който днес бе на остров Персин край Белене за 27-то поклонение пред паметта на жертвите на тоталитарните режими.
Според него само на базата на обективната истина, а не чрез исторически манипулации, можем да постигнем национално помирение и единение.

Днес истината за тоталитарния режим удобно и успешно е подменена, убеден е държавният глава.

Той смята, че у нас е разгърнат „грандиозен по своя мащаб план, изцяло манипулативен, българите да бъдат лишени от памет за комунизма”. Този подмолен сценарий за замитане и подмяна на историческата истина продължава да се развива със страшна сила и до днес, уверява Плевнелиев.

В словото си той обявява остров Персин за „паралелен свят на мълчанието и на укриването на една срамна истина - тази за мракобесията на комунизма”.

Учениците трябва да знаят за лагерите в Белене и Куциян, убедена Кунева

Учениците трябва да знаят за лагерите в Белене и Куциян, убедена Кунева

Относно инициативата „Запознай младите с комунизма“ тя отговори на въпроси на БСП депутати

Президентът е убеден, че историческата подмяна шества в медиите и в учебниците и призовава да не се гледа безучастно на това.

Плевнелиев изтъква, че след краха на режима през 1989 г. оцелелите „бивши хора“ не са потърсили мъст. „За разлика от своите мъчители, те искаха само да се изрече истината на глас. Да се разкаже историята на техните страдания, така че престъпният режим никога да не се повтаря. Малцината оцелели искаха да припомнят за хилядите насилствено отнети животи“, посочи Росен Плевнелиев.

През тоталитаризма всички бяхме в лагер, обяви Плевнелиев в Белене

През тоталитаризма всички бяхме в лагер, обяви Плевнелиев в Белене

Държавният глава откри паметник на Св. папа Йоан Павел II, поднесе цветя на паметника на блажения отец Босилков и посети остров Персин

Този неизслушан разказ липсва вече четвърт век, а желаният катарзис не просто бе отложен, а не се случи“, допълни държавният глава.

Той отново призовава истината за тоталитарния режим да влезе в учебниците и да бъде показана в музеите, на остров Персин да бъде изграден Мемориал на жертвите на комунизма, да бъде създаден Музей на българския XX век и по един достоен начин да бъде завършен дебатът за най-новата ни история след Втората световна война.

Да се именува улица в София на Илия Минев, предлагат от ГЕРБ

Да се именува улица в София на Илия Минев, предлагат от ГЕРБ

Предложението е по повод Деня на почит към жертвите на комунистическия режим

Според държавния глава битката за истината на миналото тепърва трябва да се води - с нови учебници, с нови музеи и с отдаване на почит на жертвите на терора.

Плевнелиев уверява, че обективната истина е единственият път към една България на демокрацията, на правата на човека, на свободата, на безкомпромисната истина, на правото на достоен живот.