"Имаме старт на чисто нов режим по субсидиране на религиите." Това заяви депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов пред БНР по темата за опрощаването на дълговете на вероизповеданията.

По думите му тези осигуровки, които ще бъдат опростени, ще се върнат обратно в бюджета. На практика бюджетът няма да бъде дори моментно лишен от този приход.

Кирилов обясни, че от този момент нататък осигуровки и осигурителни плащания поне за 2-3 хиляди свещенослужители, а крайният резултат за бюджета, за осигурителните фондове ще бъде положителен.

Той е на мнение, че режимът не е точно опрощаване, а по-скоро търсене на новация за прекратяване на задължението, за да се изплати субсидията и да изплащат заплати и осигуровки на свещенослужителите.

Борисов: Не сме се договаряли с ДПС за вероизповеданията

Борисов: Не сме се договаряли с ДПС за вероизповеданията

Държавата трябвало да плаща, за да няма намеса отвън

Данаил Кирилов посочи, че главната цел на правното решение е да се постигне автономност на финансирането на отделните религии, за да се избегне зависимост от чужди държави.

Той уточни, че не е присъствал на КСНС при президента, където е обсъждан законът и не знае дали там е обсъдена възможна данъчна амнистия на вероизповеданията.

Кирилов изрази надежда, че в дебата по изборните правила няма да се поставят наново решени въпроси, които вече са били обсъждани и отхвърлени.

Според него въпросът за преференциите трябва да бъде отделен от останалите въпроси.

"Нямаме промяна в правилата за провеждане на европейски избори. Възстановява се преференциалния праг такъв, какъвто беше. По отношение на европейските, а и на другите избори прагът си остава 7%", допълни председателят на правната комисия.

Цветанов отрича за сделка с ДПС

Цветанов отрича за сделка с ДПС

Той призова да се спре с лъжите

Припомняме, че вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ не са се договаряли с ДПС за вероизповеданията.  Цветан Цветанов също отрече да има сделка с ДПС.

лидерът на БСП Корнелия Нинова определи отхвърлянето на ветото на президента като поредната сделка между ГЕРБ и ДСП.

По думите ѝ ГЕРБ са се съгласили да опростят задълженията на мюфтийството, за да получат подкрепата на ДПС за ветото на Румен Радев.

Нинова заяви и че БСП са се сприятелили със Съюза на патриотичните сили "Защита", които са част от малката коалиция в управлението на държавата "Обединени патриоти" (ОП).

ГЕРБ и ДПС направиха поредната сделка, атакува Нинова

ГЕРБ и ДПС направиха поредната сделка, атакува Нинова

ДПС подкрепили ГЕРБ за ветото на Радев, ГЕРБ се съгласили да опростят дълговете на мюфтийството