Необработваемите земеделски земи да се облагат с данъци. Това предложи депутатът от БСП Меглена Плугчиева по време на дискусията България 2020, организирана от  държавния глава.

Политиците избягват да обсъждат тази идея, тъй като това е непопулярна, но необходима мярка, посочи тя. По думите й основното предизвикателство пред сектор земеделие е глобализацията.

Селското стопанство и селските райони са губещите в процеса на глобализация, смята Плугчиева.

Друго предизвикателство пред селските райони и земеделието са демографските проблеми, тъй като младите хора все повече се преселват в големите градове, което води до трайно обезлюдяване на малките населени места.

Проблем на родното земеделие, според социалистката, е това, че продукцията става все по-зависима от енергоизточниците, както и очакването на потребителите за все по-качествена продукция.

Българското земеделие, според Плугчиева, трябва  да се съобрази с климатичните промени и продукцията да се адаптира към тях.

Тя посъветва правителството да се възползва максимално от възможностите на програмата за развитие на селските райони.

Плугчиева е обезпокоена, че ако не се вземат навременни мерки в близките 5-10 години българските села ще се обезлюдят.

Без инвестиция в българската земеделска наука няма бъдеще, категорична бе тя и призова политиците да  се съсредоточат върху реални проблеми и реални политики