Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер заяви, че форсмажор няма да бъде обявяван, въпреки искането на БСП и вицепремиера Корнелия Нинова. Той каза това в студиото на БНТ като гост на предаването "Денят започва с Георги Любенов".

Предложението за въвеждане на форсмажор бе направено от БСП по искане на бизнес-организации и подкрепена от вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова. Именно това предложение се оказа голяма пукнатина в управляващата коалиция. В тази връзка Лорер оприличи коалиционния живот, на "бягане с препятствия" и се похвали, че те вече са "преодолели ковид кризата, енергийната криза и преодоляват кризата в Украйна."

 Александър Иванов: Самата употреба на "форсмажор" е притеснителна

Александър Иванов: Самата употреба на "форсмажор" е притеснителна

Обвини коалицията в липса на комуникация

Министърът естествено коментира и ареста на бившия премиер Бойко Борисов и други фигури от ГЕРБ, като каза, че опозицията се "опитва да направи от това политически въпрос, а той е криминален", като уточни че сега е на ход прокуратурата.

По въпроса за инфлацията и особено повишаването на цените на олиото и бензина, той каза, че там "няма спекула, но има спекулиране в социалните медии", които са довели хората до истерия и уточни, че случващото се в България по отношение на цените "е част, от това, което се случва в Европа", но заяви, че очаква общоевропейски механизми за компенсации.

Депутатите съветват: Като няма олио, гответе със свинска мас

Депутатите съветват: Като няма олио, гответе със свинска мас

Над 350 обекта е проверила КЗП за спекула с цените

Той прогнозира два възможни варианта за развитие на кризата в Украйна - един неблагоприятен, при който войната може да продължи най-малко до края на годината и който ще доведе до "тежки икономически последствия и дори фалити на компании, както и по-благоприятен вариант, при който войната ще приключи до "края на април, началото на май".

Според него в първия вариант се очакват и значителни общоевропейски компенсационни механизми, а при втория "2022 година може да се превърне в "година на забогатяването".