Министър Нинова не откликна на призивите на народните представители на обясни предложението за въвеждане на форсмажор, това не направи и премиерът Кирил Петков.

На отпора, даден днес от почти всички парламентарни групи, от пресцентъра на Министерство на икономиката и индустрията отговориха с писмена позиция, в която припомнят искането на работодателите за това, което е внесено още на 8 март.

Тогава работодателите са поискали решение на Министерски съвет за издаване на документ за военни действия на територията на Украйна, който да служи за получаване на сертификат за форсмажор за българските фирми. Искането е изпратено от БТПП и касае работата на фирми при осъществяване на международен стокообмен и неизпълнение или забава при вече сключени външнотърговски. От БТПП посочват, че ситуацията е непредвидима и съгласно обичайната международна практика, в тези случаи българските фирми се обръщат към браншовата организация за издаване на сертификати, които да представят пред партньорите си за освобождаване от отговорност при неизпълнение или забава в изпълнението на тези договори.

Форсмажорът на Нинова е отчаян ход, според Костадинов

Форсмажорът на Нинова е отчаян ход, според Костадинов

Получава се ефектът на доминото и ще загинат цели сектори

При издаване на сертификати за форсмажор Палатата се основава на официален документ, издаден от компетентен държавен орган - правителствен, министерски или общински акт, доказващ вида на форсмажорното обстоятелство, периода/продължителността му и др. Те дават като добър пример в тази посока заповедите на министерството на здравеопазването, налагащи различни забрани и ограничения по време на пандемията от Ковид- 19.

ДПС викат Нинова да обясни какво е форсмажор

ДПС викат Нинова да обясни какво е форсмажор

Те не знаят какво представлява терминът "форсмажор"

"Поради спешността на въпроса, моля за съдействието Ви да се изготви такъв акт и/или да се създаде такъв сайт за документи, които имат публичен характер, възможно най-бързо, за да могат да се ползват от всички фирми, засегнати от ситуацията, което значително ще улесни процедурата за издаване на сертификати за форсмажор и ще спести време както на предприемачите, така и на съответните ресорни министерства, които при липса на общ документ ще трябва да издават такъв, по-отделно на всяка фирма за всеки конкретен случай (договор)", пише в позицията на БТПП от 8 март.

Вчера обаче министър Нинова, заявявайки пред депутатите, че ще предложи въвеждане на форсмажор не уточни, че това би било насочено единствено към фирми, които имат търговски или друга дейност, свързана с войната в Украйна, на територията на Украйна или зависими от внос/износ на продукти от района на военните действия.

Петков за треската за олио: Не се поддавайте на паника!

Петков за треската за олио: Не се поддавайте на паника!

Няма да свършат тези продукти