"Това, което предлага госпожа Нинова, е нещо отчаяно и по никакъв начин няма да помогне на икономиката." Така лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов коментира пред журналисти в кулоарите на парламента предложението на вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова да се въведе форсмажор.

Според него вземането на подобни пожарни мерки като форсмажор е все едно да се гаси пожар с бензин. "Форсмажорът в случая не е добро решение за икономиката ни", изтъкна лидерът на "Възраждане" и добави, че това не е добро политическо обосновано решение.

Костадин Костадинов смята, че правителството трябва да си поеме отговорността с действията си, които предприе, налагайки санкции. Имаме държавен резерв и нека да търсят резерва там, призова той и даде пример, че преди време, при фалита на КТБ, се говорило и за банкова ваканция.

ДПС викат Нинова да обясни какво е форсмажор

ДПС викат Нинова да обясни какво е форсмажор

Те не знаят какво представлява терминът "форсмажор"

Костадинов обясни, че цялата държава е във форсмажор вече 32 години, като се обоснова, че така изглеждали улиците, селата и градовете ни - приличали на прясно бомбардираната вече 20 дни Украйна. От "Възраждане" вече провели разговори със строителния бранш във връзка с форсмажора и те заявили, че при тях проблемът е, че в следващите няколко дни могли да спрат работата със стомана, защото не им достига манган, никел и хром, които се внасят.

Той напомни, че от "Възраждане" вече казали какво щяло да се случи и ако спре производството на стомана - строителите не могат да си изпълняват сроковете и да си плащат кредитите. Получава се ефектът на доминото и ще загинат цели сектори, предупреди Костадинов.

По думите му големият проблем е, че допреди 10 години страната била един от световните износители на манган. Мангановата мина обаче била закрита за жълти стотинки, но би могла да се възстанови до седмица. Защо трябва да се търсят разни форсмажорни средства и обстоятелства, след като би трябвало да помислим за това как да възстановим индустриалния ни потенциал, каза Костадинов.

Христо Иванов: С форсмажора Нинова създава напрежение

Христо Иванов: С форсмажора Нинова създава напрежение

ПП и ДБ против радикалния форсмажор