Конфликтът между управляващите и президента е взаимно изгоден. Има враг, около който казваме - дайте да се обединим. От другата страна също има интерес. Това заяви пред БНТ проф. Даниел Вълчев, декан на Юридически факултет на Софийския университет "Св. Кл. Охридски".

Според него когато има голяма коалиция в едно общество, между първата и втората политическа сила, то има опозиция, която е по-малко, но се радикализира повече. Той подчерта обаче, че формирането на такава коалиция е довела до недоволство сред избирателите, защото така желаната промяна не настъпи.

Вълчев посочи, че местните избори едва ли ще бъдат предварителна битка между президентски кандидати и кандидати на управляващата коалиция.

Той засегна и темата за промените в Конституцията. По думите му измененията в основния закон са се използвали като оправдание за формиране на правителство. Според Вълчев акцентът трябваше да бъде върху съдебната система, но е останало впечатлението, че се работи на парче.

По отношение на трагичния инцидент, при който загина 15-годишно момче на пешеходна пътека в София той подчерта, че увеличението на наказателната репресия няма да доведе до трайни резултати.

И Румен Радев заговори за "посолството" и пита за службите

И Румен Радев заговори за "посолството" и пита за службите

Който има амбицията да реформира службите, първо трябва да познава законите