"Мечтая си някой министър на финансите да каже не само хубавите новини, но и лошите. Свикнахме политиците през последните години да ни казват само хубавото, а да замитаме под килима лошото". Това заяви пред БНР икономистът проф. Даниела Бобева, която бе вицепремиер в правителството на Пламен Орешарски.

Според нея е добра новина състоянието на бюджета. "Това, че не сме изтеглили толкова кредити, колкото е бил лимитът, означава, че сме прекалили с планирането на теглене на дълг. Прекомерното теглене на дълг е толкова вредно, колкото да правим големи дефицити", каза тя. 

Служебният кабинет длъжен да внесе бюджет и да запази стабилността

Служебният кабинет длъжен да внесе бюджет и да запази стабилността

Валери Белчев обясни все пак, че добавката за пенсионерите ще е 60 лв.

По думите на проф. Бобева Бюджет 2022 не сме го виждали в цялост, а се представят само числа, хвърлени в пространството. Според нея не бива да се планират заплати и да се говори за увеличение на пенсии, без реалистична представа за това какво ще се случи следващата година. Тя има две много сериозни съмнения към думите на служебния министър на финансите Валери Белчев.

"Не виждам в бюджетната рамка, която той представя, това да е бюджет на реформите. Това е бюджет на популистка инерция - да хвърлим някакви идеи за заплатите и пенсиите, но ако инфлацията ги изяде", запита Бобева.

Георги Ганев: Бюджетът на служебния кабинет не може да бъде бюджет, който да се гледа в НС

Георги Ганев: Бюджетът на служебния кабинет не може да бъде бюджет, който да се гледа в НС

Трябва да има ясна структура на МС...

"Бюджетът е закон, той не е на Министерски съвет, а е на Народното събрание, което го приема. Парламентът ще може да изложи виждания, защото там е мястото, където да се формират приоритетите. Бюджетът не е цел, а е средство за постигане на определени приоритети", заяви бившият вицепремиер.

Това е мотивът й да настоява парламентът да заяви целите на този бюджет. Очаквам в парламента нещата да си дойдат на мястото, допълни проф. Даниела Бобева.

"Ние искаме правителство, което не просто да оцелее тази зима, а ясно да ни каже какво точно ще се случва през следващата година. А ние имаме и бюджетна рамка за 3-годишен период. Ако се концентрираме само върху заплатите и пенсии, няма да стане тази работа", каза Бобева.

По думите й България не е в икономическа криза. Тя подчерта, че няма агенция, която да прави прогноза за българската икономика и да дава спад за 2022-ра.

Любомир Дацов иска бюджет около нулата, недопустимо било да сме на дефицит

Любомир Дацов иска бюджет около нулата, недопустимо било да сме на дефицит

Финансистът не вижда основание да не се увеличат пенсиите