Председателят на парламента на Дания Кристиян Мейдал очаква с голямо мнозинство датският парламент да ратифицира днес договора за присъединяването на България към ЕС.

Кристиян Мейдал каза това след среща с председателя на Народното събрание Георги Пирински. Председателят на датския парламент отговори на въпрос, че Дания е една от последните страни, която ратифицира договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС, защото през пролетта на 2006 година, когато парламентарната комисия на Дания по европейските въпроси е обсъждала темата, тя е имала известни колебания. Затова е взето решение да се изчака оценката за напредъка на България в доклада на Европейската комисия.

Кристиян Мейдал каза още,  цитиран от БНР, че Дания отбелязва напредък у нас в борбата срещу организираната престъпност. Председателят на парламента на кралство Дания посочи, че вече са направени законови изменения, така че ако дадено предприятие иска да намери работници от други страни от ЕС, включително и България, то няма да пречи това да стане, стига предприятието да е легално.