Окончателно ГДБОП се влива в ДАНС. Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за Държавната агенция за национална сигурност. Тихо, кротко и без особени дебати мина разглеждането на закона заради липсата на ГЕРБ в зала.

Борисов иска президентско вето върху закона за ДАНС
Още...

Служебните правоотношения на държавните служители от ГДБОП в МВР преминават в служебни правоотношения с ДАНС.

Агенцията става и правоприемник на активите, пасивите и други права и задължения на ГДБОП.

Неприключилите досъдебни производства, които са се разследвали от агенти на ГДБОП, се възлагат от наблюдаващ прокурор на компетентен орган.

ГЕРБ се регистрираха в НС и отидоха на кафе
Още...

Според промените агентите на ДАНС ще могат да задържат лица до 24 часа. Съгласно тях на задържаното лице не могат да му бъдат ограничавани други права освен правото на свободно придвижване.

Когато задържаното лице не знае български език, незабавно се информира за основанията за задържането му на разбираем за него език.

В кулоарите на парламента Цветанов и бившият му заместник в МВР Веселин Вучков говориха по темата за новия законопроект за ДАНС. Те потвърдиха казаното по-рано днес от Борисов, че ще поискат среща на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента.
Бившият вътрешен министър заяви, че е убеден в това, че президентът, след като се запознае подробно с промените в закона за ДАНС, ще наложи вето.
Припомняме, промените предвиждат отнемането на правомощията на държавния глава да издава указ за назначаването на председателя на Агенцията.

По-рано Веселин Вучков заяви, че този законопроект опасно променя баланса в националната сигурност на страната и представлява опасност за нея - тревога, която са изразили и от Европейския съюз.