ДАНС напълно безконтролно извършва репресии срещу мюсюлманите.

Това заяви Антонина Желязкова, председателка на Международния център за малцинствата и междукултурните взаимодействия, цитирана от kafene.net

Управляващите винаги твърдят, че не се намесват в делата на вероизповеданията, но винаги някой сезира прокуратурата. Те изискват след това действия от ДАНС и ДАНС извършва безобразия спрямо мюсюлманите - изземане на литература, нахлуване по домовете, изземане на компютри в случая със Сърница, когато са отнети и лични средства за лекарства и не са върнати все още, каза тя.

На тези хора, които бяха нападнати в Сърница по най-позорен начин, за които обществото гарантира, че не са радикалисти, а са високо образовани свещеници в селата и градовете, където работят, на тях им бяха иззети оръдията на труда - компютъра и книгите, защото ДАНС работи напълно безконтролно, допълни Желязкова.

Кои са арабистите, които ще определят дали това са вредни или нормални книги, кой в една демокрация проверява книги, попита Желязкова.

Изисквам парламентарен и обществен контрол над ДАНС, категорична бе Желязкова.

Ходете на терен, проверявайте по-добре какви са хората, за които говорите, правите предавания или пишете статии, обърна се Желязкова към медиите.

Моля хората от Сърница да простят, защото там няма нито един млад човек, който не е обхванат от училището, там има абсолютна интеграция на ромите, там всички роми са с висше образование, каза още Желязкова.

От своя страна Красимир Кънев, председател на Българския хелзинкски комитет заяви, че ще помогнат на мюсюлманите да излязат от това положение.