Допълнителните средства за общинските и областните болници няма да се дадат общо, а ще се дадат за дейност. Те са навременна мярка. Това заяви пред БНР председателят на здравната комисия в Народното събрание и депутат от ГЕРБ Даниела Дариткова.

Разпределят 18 млн. лева за всички общински болници

Разпределят 18 млн. лева за всички общински болници

65 болници са в отдалечен рисков регион, седем не са

Парите няма да са за всички болници. "Тези пари по методика се дават съгласно Закона за лечебните заведения само за болниците, които са в географски трудно достъпни и отдалечени региони. Списъкът се определя чрез Сдружението на общините", каза Дариткова.

Здравната реформа е в хаос и се разрушава

Здравната реформа е в хаос и се разрушава

Според проф. Миланов, ТЕЛК трябва да отиде към НОИ, не го учудват проверки на прокуратурата

Тя заяви, че от ръководствата на болниците имат и други искания и обеща диалогът с тях да продължи. "Той няма да приключи само с даването на едни пари", заяви председателят на здравната комисия.

По думите й заради доброто състояние на бюджета може да се позволи едно допълнително финансиране към тези болници. "Избори има всяка година, а пари се дават тогава, когато бюджетът го позволява и когато наистина се постигне разумният компромис чрез диалог с всички заинтересовани", обясни още депутатът от ГЕРБ.

Даниела Дариткова бе категорична, че не може да се говори за неправомерна държавна помощ към търговски дружества, каквито по закон са дори и общинските болници.

Увеличават с до 40% заплатите в общинските болници

Увеличават с до 40% заплатите в общинските болници

Отпускат допълнителни 30 млн. лева за общинските и областните лечебни заведения

По думите й по тази методика се финансират и центровете за психично здраве. Според нея ангажиментът от Министерството на здравеопазването за увеличаване на издръжката на болен с психично заболяване също ще бъде спазен и ще има увеличение на средствата.

Борисов обеща, докато е на власт, да не закрива болници

Борисов обеща, докато е на власт, да не закрива болници

Премиерът не приема сестри и лекари с години стаж, да се чувстват изоставени и забравени

За единната европейска система за верификация на лекарствата, която вчера влезе в сила, Дариткова смята, че няма място за притеснение.

Според нея ще има плавен преход без санкции в първите месеци за въвеждането на системата. Дариткова твърди, че има сериозно понижение на цената на необходимите устройства.

2000 аптеки са се включили в системата за верификация на лекарствата

2000 аптеки са се включили в системата за верификация на лекарствата

В българската система вече са въведени 15 млн. опаковки

"Длъжни сме да изпълняваме европейските регламенти. Нямаме полезен ход за отстъпление. ... Смятам, че би следвало с помощта на съсловната организация, министерството и компетентните органи да се подпомогне всяка аптека, която има затруднения по въвеждането на аптечния софтуер", каза Дариткова.

По думите й обаче няма правен механизъм за персонално финансово подпомагане на затруднени аптеки.

Дариткова очаква, че през март ще се вземе решение за модела за здравна реформа.

Относно концепцията за интеграция на ромите на вицепремиера Красимир Каракачанов депутатът от ГЕРБ заяви, че нейната партия още няма становище. Според нея документът би следвало да се подложи на широко обществено обсъждане, да се чуят всички мнения и чак тогава да се вземе решение в контекста на програмата, която изпълнява правителството.

"Проблемът е изключително важен. Би следвало да се постигне консенсус не само в рамките на управляващата коалиция, но и постигане на обществен консенсус по темата, за да може стъпките, които се очертаят, да бъдат следвани дългосрочно. Имаме позитивни решения в тази насока, но цялостното усещане на обществото за успешна интеграция все още го няма", заяви Дариткова.

Припомняме, ден по-рано председателят на ПГ ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че Концепцията на Каракачанов ще бъде обсъдена по време на предстоящия до една седмица коалиционен съвет.

Пациентски организации се обявиха против затварянето на аптеки

Пациентски организации се обявиха против затварянето на аптеки

Това било в ущърб на здравето им