Съгласие по 2/3 от обсъжданите мерки за ограничаване на икономическите последици от COVID-19 е постигнато на между членовете на Тристранката. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров след края на онлайн заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество пред bTV.

Представителите на държавата, бизнеса и синдикатите имаха извънредно заседание. От НСТС също отчетоха позитивен резултат без особени подробности.

Димитров даде пример с компенсациите за непреки разходи на въглеродните емисии от 30 млн. лв. Те влизат като неотложна мярка за подпомагане на индустрията в условията на криза. Преди това "законът остана на трупчета", защото нямаше съгласие от управляващата партия.

По още една важна тема е постигнато съгласие между синдикати и бизнес -минималното обезщетение за безработица.Очаква се в края на месец май да има позиция и на Министерството на финансите.

Относно искането на синдикатите обезщетението за безработица да е 17 лв., вместо сегашните 9 лв. на ден, Димитров призна, че бизнесът е бил резервиран, но е приел, а държавата все още не е одобрила това решение.

Това е нашето предложение или 60% от сегашната минимална заплата. Бизнесът е съгласен на 60%, каза президентът на КНСБ.

По думите му, ако предложението влезе в сила няма да има максимално и минимално обезщетение за безработица, а спрямо осигурителния си доход всеки служител да получава 60% от сумата за обезщетение.

От АИКБ настояват за адекватни мерки за запазване на заетостта

От АИКБ настояват за адекватни мерки за запазване на заетостта

Искат обективно законодателство, което да влиза в сила по време на криза

От бизнеса са одобрили предложението на синдикатите да има допълнителен 20-дневен годишен отпуск за 2020 г. за родители, които са изчерпали отпуската си и имат дете до 14 г. Очаква се позитивна резолюция от финансовия министър, социалният министър е съгласна, каза Димитров.

Обсъждан е и вариант за сектор Туризъм да има по-голяма финансова подкрепа по схемата 60/40.

"Дебатите бяха изключително динамични като един от акцентите на консултациите беше мярката 60/40. Бяха застъпени позиции, че нейният обхват трябва да се разшири. Беше постигнато разбирателство сред членовете на Съвета по предложенията за подпомагане на предприятията на хората с увреждания", съобщиха от Тристранката. 

Тристранката заседава извънредно в понеделник

Тристранката заседава извънредно в понеделник

Увеличение на минималното обезщетение за безработица от 9 на 17 лв./ден

След заседанието обобщените предложения заедно със стенографския протокол ще бъдат изпратени на компетентните министерства за изразяване на позиция.

Останалите две точки от дневния ред на Тристранката да бъдат разгледани на следващо заседание.