Държавата да осигури на бъдещите пенсионери гратисен период между 3-5 години, за да избират по коя формула ще им се изчислява пенсията. Това препоръча икономистът Мика Зайкова пред БГНЕС.

Синдикатите готови да изчисляват пенсии с молив и лист

Синдикатите готови да изчисляват пенсии с молив и лист

КНСБ: Една симулация се превърнала в спекулация

Повод за мнението на Зайкова е въведената от НОИ нова формула за изчисление, според която бъдещите пенсионери ще бъдат ощетени с до 30% по-ниски пенсии. И НОИ, и синдикатите заявиха, но от БСП и от администрацията на омбудсмана Мая Манолова смятат, че подобни решения трябва да се вземат прозрачно и да се отчитат предварително ефектите.

Хаосът го създадоха уважаемите депутати. Промяната беше вкарана в последният момент в Закона за държавния бюджет за 2019 година. Не беше правено нито обществено обсъждане, нито задължителната оценка за въздействие. Това беше направено с цел да се покрие дефицитът на НОИ от самите пенсионери, обясни Зайкова.

Манолова готви сезиране на КС за пенсиите и социалните права

Манолова готви сезиране на КС за пенсиите и социалните права

Максималният размер на пенсиите, се променя от 910 на 1200 лв.

Тя очерта проблемите с пенсионната система.

Първият проблем - в електронния регистър на НОИ има данни за трудовия стаж на хората от 2000 година насам, но не и преди това. Другата информация е на хартиен носител, по трудовите книжки, УП-та и по архивите на предприятията, които се пазят 50 години.

Вторият проблем е какво заличи новата формула на НОИ. Промени се индивидуалният коефициент, това е приносът на отделния човек като осигурителен доход.

Според данни на НОИ, цитирани от Зайкова, според които 68,7% от работещите се осигуряват на минимална заплата. По думите й това е потвърждение за сивата икономика. "Затова е виновен не само работодателят, но и работникът, че се е съгласил", категорична е Зайкова.

И по старата, и по новата формула изчисляват пенсиите

И по старата, и по новата формула изчисляват пенсиите

Томислав Дончев: Кабинетът няма за цел да си пести 9 милиона лева от пенсиите

Липсата на пълни данни за осигуряването на хората преди 2000 година ще изкриви анализа на НОИ, смята икономистът. "Колегите са изключителни специалисти и аз много ги уважавам. Но, информацията за трите най-добри години се намират в джобовете на бъдещите пенсионери, в техните трудови книжки и УП-та. Всеки избира различно и те нямат информация какво ще избере", смята специалистът.

Според нея, това означава, че хората са ощетени между 20 и 50 процента с бъдещите пенсии. За да няма ощетени, нека си изберат начина на изчисление. Освен това, за да няма подобни случаи и хаос, моля депутатите да не правят подобни поправки в последния момент", препоръчва Закова.

Корнелия Нинова пита премиерско-волева република ли сме?

Корнелия Нинова пита премиерско-волева република ли сме?

Журналистите да присъстват на разговорите между Цветанов и Марешки искат от БСП

Икономистът е направила предложенията си до омбудсмана Мая Манолова и до председателя на социалната комисия в парламента Хасан Адемов.