Мерките не трябва да се променят преди епидемичната обстановка да покаже подобрение. Това заяви пред БНР Валери Симеонов, съпредседател на "Обединени патриоти" и лидер на НФСБ.

Той подчерта, че извънредното положение до 13 май е въведено с решение на Народното събрание и това не може да бъде променено. Мерките обаче можело да бъдат продължени с решение на здравния министър, защото това право му е дадено с решение на парламента.

Симеонов бе категоричен, че извънредното положение трябва да бъде изцяло съобразено с препоръките и решенията на Националния оперативен щаб.

По негови думи изпълнителната власт носи отговорността за живота и здравето на българите и затова трябва да понесе критиките на "тарикатите", които искат да не се ограничават възможностите им за забавления.

Симеонов категорично отрече да има риск за парламентаризма.

Според него работата на политиците е да осигурят възможност за нормално функциониране на институциите в страната.

Борисов не се нуждаел от посредници, можел да общува директно с народа

Борисов не се нуждаел от посредници, можел да общува директно с народа

Така разтълкува поведението му политологът Георги Киряков

"Защо трябва да се изслушва премиерът в парламента? Той не е лекар и не разбира", заяви той. Според него, ако БСП са искали да разберат нещо, свързано с медицинската проблематика, е трябвало да поканят щаба. "Ако искаха да научат нещо за административните действия за справяне с коронавируса, трябваше да поканят този, който е издал актовете - министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Какво да каже министър-председателят?", недоумява Симеонов.

Относно мярката 60/40 той изрази мнение, че тя няма да работи и в момента се използва недобросъвестно, повратно и превратно най-вече от "тарикатите".

По негови думи ограниченията върху дейността на бизнеса не предполагат хората да са си вкъщи. Той посочи, че предприятията у нас работят и няма тежки ограничения както в САЩ и Франция.

"В България всичко работи, с изключение на ресторанти, кафенета, дискотеки. Всичко останало работи. Не е вярно това, че държавата е заключила хората в къщите им", категоричен бе Симеонов.