Вицепрезидентът Илияна Йотова посети областите Гора и Жупа в Косово, в които живеят хора с българско самосъзнание. Тя разговаря с представители на дружество "Обединени българи в Косово" в село Кръстец, както и с членове на "Културно-просветно дружество на българите в Жупа, Подгора и региона" в град Призрен, съобщиха от президентството.

Българската общност в Косово, наброяваща около 15 хиляди души, не е призната официално. През 2018 г. е внесена в косовския парламент петиция за официално признаване на българска общност, но без резултат. В началото на тази година искането е отправено повторно.

"Целта на България е косовските граждани с българско самосъзнание да получат официален статут на общност, който ще им даде повече гарантирани права и възможности", обясни Йотова. Ден по-рано тяразговаря в Прищина с президента Вьоса Османи - Садриу.

Вицепрезидентът посети Косово

Вицепрезидентът посети Косово

Там тя се срещна с президента на страната

"В нейно лице виждам гарант, че подписката този път ще бъде придвижена. Президентът Османи - Садриу предложи българите да имат свой неформален представител в Консултативния съвет за националните малцинства към президента. Това е знак за добро желание и воля", заяви Йотова. Тя вярва, че въпреки съпротивата на други етнически групи ще бъде постигнат добър резултат. Вицепрезидентът подчерта че България ще настоява при следващото преброяване в Косово да бъде включена и графа "българи".

Представителите на българската общност са съгласни с идеята на Илияна Йотова за изграждане на български съботно-неделни училища в районите с компактно население с българска идентичност.

Евроинтеграцията на Западните Балкани: България като арбитър

Евроинтеграцията на Западните Балкани: България като арбитър

България има инструментите да регулира тези процеси според националния си интерес. И е силно желателно да го прави, когато се налага

В срещите в Кръстец и Призрен участваха и представители на българската общност в Косово, които са завършили висше образование или са настоящи студенти в България. Съгласно постановление на Министерския съвет страната ни предоставя възможности за висше образование за младежи от Косово и всяка година на място се организират курсове по български език и кандидатстудентски изпити. Миналата есен в български висши училища са приети 42 студенти от Косово.

Вицепрезидентът подари книги на български автори на представителите на българските дружества. По-рано тя се срещна и с ръководството на община Драгаш.