Държавата е спечелила на първа инстанция делото, заведено срещу нея от два от големите мобилни оператори у нас след издадената заповед, забраняваща им да повишават тарифите за клиентите си от началото на годината.

Това съобщи на извънреден брифинг в Министерството на икономиката и индустрията ресорния министър и вицепремиер Корнелия Нинова.

"Имам добра новина за българските семейства - спечелихме делото срещу тях на първа инстанция. Административен съд се произнесе по тяхна жалба срещу нашата заповед от миналата година, с която обявяваме техните намерения за нелоялна търговска практика", обяви Нинова.

КЗП забранила на мобилните оператори да увеличават цените със задна дата

КЗП забранила на мобилните оператори да увеличават цените със задна дата

Няма да позволим прилагането на нелоялни търговски практики, изтъкна Корнелия Нинова

Според единият от жалбоподателите повишаването на тарифите не представлява проблем от голям обществен интерес, от което следва, че не е работа на държавата да контролира казуса. Това обаче, категорична е Нинова, далеч не било така в настоящата нестабилна икономическа ситуация.

Решението на първата инстанция може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 7-дневен срок и вероятно това ще се случи. Икономическият вицепремиер обаче строго предупреди - телекомите да не си мислят за подобна стъпка, тъй като държавата ще счете това за нарушение на закона. "Не пращайте на хората тези смс-и. Това е подвеждаща информация. Дори да се обжалва това решение от тяхна страна, ние ще продължим с тази политика."

Оказва се обаче, че санкцията, предвидена от този закон, е пренебрежимо малка, що се отнася до компании с милиони абонати и приходи. "В закона санкцията е разписана - тя е глоба до 30 000 лева. Това са в момента условията по закон. За нас е по-важно в момента по съдебен ред да спрем повишаването, което са замислили", отговори на въпрос на News.bg Корнелия Нинова.

Нинова заплаши с глоба мобилните оператори

Нинова заплаши с глоба мобилните оператори

Опитвали се да вдигнат цената за две години накуп