Енергийната ефективност на около 840 съществуващи социални услуги в общността, делегирани от държавата дейности, може да бъде подобрена с финансиране от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Общините, на чиято територия са услугите, могат да кандидатстват по съответната процедура. Тя е част от Програмата за модернизиране на дългосрочната грижа и е с общ бюджет от 251 милиона лева. 32 милиона лева са национално съфинансиране, останалите са по ПВУ.

Социалният министър Лазар Лазаров представи процедурата. По проектите ще бъдат финансирани строителни дейности, доставка и монтаж на оборудване и обзавеждане. Строителните дейности могат да включват модернизация или подмяна на системите за отопление, ел. инсталацията, осветлението в сградата, пожарната безопасност, ремонт на покрива.

По проектите може да бъде адаптирана физическата среда в услугите, с което да бъде осигурено физическо дистанциране при епидемична ситуация, както и да бъде подобрен достъпът на хората с увреждания до съответната среда.

Дават 3 млн. лв. на 88 общини за топъл обяд по домовете за хора в неравностойно положение

Дават 3 млн. лв. на 88 общини за топъл обяд по домовете за хора в неравностойно положение

Средствата се отпускат от Фонд "Социална закрила"

Изпълнението на процедурата ще повиши качеството на социалните услуги за около 17 500 деца и възрастни, които се нуждаят от подкрепа. С реализирането на проектите се очаква разходите за енергия в сградите на социалните услуги да намалеят с 30% на годишна база.

Лазар Лазаров изтъкна, че социалните услуги ще отговарят на всички критерии за жизнена и достъпна среда. Ще се подкрепят инициативи за подобряване на средата за хората с увреждания.

Минималната стойност на един проект е 20 хиляди лева. Няма да се приемат проекти на частни доставчици. 82 дома за стари хора ще бъдат модернизирани. Също така ще бъдат изградени 125 услуги за резидентна грижа за над 3000 потребители. Над 700 милиона лева по различните програми и проекти ще бъдат вложени в социалните услуги.