България се прощава днес с първия некомунистически премиер на България Димитър Попов (1990-1991).

С цветя и военен караул стотици граждани изпратиха във вечността Димитър Попов. Поклонението започна в 9:30 часа в зала "София" на бившия партиен дом. В 11 часа траурната церемония ще се отправи към черквата "Света София".

"Волята на Димитър Попов послужи не само на семейството му, но и на България по пътя й към демокрацията и законността", обяви в словото си вицепремиерът Ивайло Калфин.

Той описа житейския път на бившия премиер от миньор до министър-председател и го определи като: "Достоен държавник с принципна позиция и огромен принос за страната". Според Калфин, днес оценяваме високо професионализма му в Централната избирателна комисия (ЦИК) по време на Великото народно събрание.

Калфин изтъкна усилията на Димитър Попов за коалиционно правителство, поставило националните интереси над партийните. Той се върна и към запомнящата се реплика на покойния премиер "За Бога, братя, не купувайте!", изказана в период на спекулативни цени и трудни за дни за българите.

Последно "Сбогом" с починалия си взеха президентът (2002-2012 г.) Георги Първанов, лидерът на БСП Михаил Миков, служебният премиер (6 август - 7 ноември 2014 г.) Георги Близнашки, министри от втория кабинет "Борисов", председателят на парламента Цецка Цачева, както и бивши министри от кабинета на Попов, дипломати и много граждани.