На Министерски съвет днес беше одобрено отпускането на 15 хил. евро на полската фондация "Аушвиц-Биркенау". Дружеството цели да опазва историческото наследство от някогашните концентрационни лагери Аушвиц и Биркенау в Полша. Парите се осигуряват от бюджета на външното ведомство на България за 2018 г.

През тази година се честват 75 години от спасяването на българските евреи, напомня правителствената пресслужба. Като приоритет Българското председателство на Съвета на Европейския съюз вижда борбата с ксенофобията и проявите на антисемитизъм.

37 други държави също подкрепят полската фондация. Сред тях са Германия, Полша, Франция, Австрия, Обединеното кралство, Швейцария, Италия, Белгия, Чехия, Финландия, Унгария, Люксембург, Нидерландия, Норвегия, Испания, Швеция, Кипър, Естония, Гърция, Ирландия, Лихтенщайн, Литва, Малта, Монако, Португалия и Словакия.

Вноските на държавите ще осигурят 120 милиона евро, които ще осигурят създаването на фонд за поддръжката на постройките на бившите нацистки концентрационни лагери, както и съхраняването на вещите, принадлежали на техните жертви.