По отношение на съставянето на правителство, това, което вчера публично се случи, беше работа по програмата. Днес трябва да продължи специално в областта на здравеопазването и други сектори. Много е важно да бъдат уточнени тези приоритети, които може за този период от време да бъдат реализирани - за 6 месеца. На практика, съставя се програма за 6 месеца, за който период от време трябва да бъдат реализирани определени мерки, след което да се прецени дали да се поиска вот на доверие за продължаване на работата на това правителство, ако то бъде избрано. Това заяви пред Нова телевизия съпредседателят на "Демократична България" генерал Атанас Атанасов.

Очаква се общо решение на независимите депутати

Очаква се общо решение на независимите депутати

Радостин Василев е подал заявление за напускане на ПГ на ИТН

По думите му за ДБ е изключително важно да бъде съставено правителство с мандата на най-голямата политическа сила в лицето на "Продължаваме промяната", но ако се стигне до връчване на трети мандат на "Демократична България", ще бъде направено всичко възможно той да бъде реализиран и политическата сила има подготвен план в тази насока.

"Трябва да се търси подкрепа сред народните представители и това трябва да се върши публично. Тези, които разбират в какво тежко състояние се намира държавата, колко много кризи, по време на война, и колко важни неща има да бъдат извършени в областта на икономиката и не само, би трябвало да подкрепят избирането на едно правителство. Защото, в противен случай означава следващите 6 месеца - политическа дестабилизация. И през този период от време могат да бъдат пропуснати много ползи, бих казал, за държавата. На първо място, ние имаме да получаваме сериозни пари от ЕК, от ЕС по Плана за развитие", посочи Атанасов.

Във връзка с информация от вчера, че парите, които трябва да получим по Плана, намаляват с 1 млрд. лв., той коментира: "Ако не си свършим работата да приемем необходимото законодателство, ще намалеят на нула, за това, което имаме да получаваме като първи транш."

По отношение на подкрепата на ГЕРБ за изгонването на руските дипломати и заявките за проатлантическа позиция на ДПС, Атанасов заяви, че двете партии търсят пробив на изолацията си. "Само че, трябва доста време да прекарат в опозиция и да бъдат направени включително при тях кадрови промени", допълни той.

Съпредседателят на ДБ каза още, че подкрепата от някои политически сили за експулсирането на служителите от Посолството на РФ е била лицемерна, но не навлезе в конкретика.

БСП и ПП – повече допирни точки и една червена

БСП и ПП – повече допирни точки и една червена

Според Филип Попов няма пречка премиерът да е и министър на финансите

"БСП не пречат на депутинизацията и не бих отишъл по-нататък - да се меся в техните вътрешни партийни работи и позициите, които заемат", изтъкна Атанасов във връзка с реакцията на левицата относно изгонените 70 руски служители.

"Искам да обърна внимание на нещо много важно, което се случи преди няколко дни в Мадрид, на заседанието на върха на НАТО. Там НАТО категорично определи като свой основен противник Русия и в тази връзка, държавите, които са членове на НАТО, би трябвало да предприемат конкретни действия за ограничаване на руското влияние и пресичане на работата на руския шпионаж", каза още той.

"Не може ние да имаме 12 или 15 дипломати в Русия, а те тук да имат 10 пъти повече, които се занимават именно с разузнавателна дейност", подчерта съпредседателят на ДБ.

Атанасов каза още, че има съмнения за пробиви в българските служби. Той също така изрази подозрения за опити на Президентството разузнавателните служби да бъдат въвлечени във вътрешнополитическите борби. Според него от Румен Радев него е продиктувана реакцията на Военното разузнаване на критиките от страна на депутата от ДБ Ивайло Мирчев, който заяви, че българските спецслужби са пробити и са русофилски настроени. Атанас Атанасов беше категоричен, че разузнавателните служби не трябва да си позволяват подобни публични изявления.

По повод професионалния празник на МВР ген. Атанасов поздрави всички хора, които се грижат за сигурността и обществения ред в страната ни.