"Демократична България" са внесли в деловодството на парламента предложение за промяна на Закона за енергетиката. Целта - да се реши проблемът с блокирането на работата на институцията след като Конституционния съд обяви избора на председателя на регулатора Станислав Тодоров за противоконституционен.

"За да не предизвикаме криза заради това, че няма председател на КЕВР, внесохме предложение, което, между другото може да мине през Народното събрание за няколко дни, ако депутатите имат добро желание това да се случи, което гласи членовете на КЕВР да могат да избират помежду си председател, когато няма действащ такъв", представи законодателната инициатива на "градската десница" народният представител Ивайло Мирчев.

И посочи - ако предложението на ДБ бъде прието, това щяло да спаси България от кризата и непредвидимостта от това след разпускането на парламента да няма действащ шеф на енергийния регулатор. "Ако няма председател на КЕВР, това значи потенциално огромни загуби за страната, това трябва да е ясно. Трябва да се действа държавнически, а не да се преследват тяснопартийни интереси."

Мирчев отказа да коментира и тълкуванията на някои експерти, че след като КС е обявил избора на Станислав Тодоров за нищожен, следва на позицията да се върне бившия шеф на КЕВР Иван Иванов. "Иван Иванов декларира публично, че не желае да е председател на КЕВР. За нас този въпрос е приключил."

ДБ са говорили за подкрепа на идеята си в това число и с опозицията, разбра се още от думите на депутата. Към този момент обаче не са били давани ясни индикации дали законопроекта ще бъде подкрепен или не. Предстои идеята да бъде обсъдена на енергийна комисия.

От КЕВР зоват политиците по-скоро да им изберат председател

От КЕВР зоват политиците по-скоро да им изберат председател

Без шеф КЕВР няма да финализира проверките на ВиК операторите и Годишния доклад и Сравнителен анализ на ВиК сектора