Депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев е притеснен от тежката неадекватност на министъра на отбраната Стефан Янев по темата войната в Украйна.

Пред БНТ Мирчев изрази притеснението си, но въпреки това увери, че в коалицията няма напрежение и разнобой. Въобще не става дума за падане на правителството, коалицията е стабилна и членовете й нямат никакви сериозни различия, уточни той и постави отлична оценка на премиера Кирил Петков.

"Господин Янев в първия ден след започването на война в Украйна беше според нас леко объркан в оценките си и в това какви термини трябва да се използват. Ние сме притеснени от тежката неадекватност на министъра на отбраната, не мисля, че трябва да се държи по този начин, когато целият свят е във война с тежкия диктатор", коментира Мирчев.

Той е притеснен, че Стефан Янев не е разбрал, че в Украйна има война и му е трудно да стигне до този момент. Като генерал от българската армия и български офицер не може да използва думите на президента Владимир Путин. Това не е нормално да се случва в България, разкритикува Мирчев.

Плевнелиев към Петков: Вземете оставката на Стефан Янев

Плевнелиев към Петков: Вземете оставката на Стефан Янев

България трябва и е длъжна да помогне на Украйна

Той уточни, че няма синхрон между БСП и ДБ за бюджета, а се е стигнало до компромис за неговото приемане. За ДБ това е трудна коалиция, но нямали друг избор.

Депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев, който също присъства в студиото на БНТ се изрази метафорично, че "правителството е в синхрон по отношение на бюджета и на политиката на държавата". Позиция за Украйна в последния един месец липсвала и темата била забутвана под килима, посочи Гаджев, който се надява Украйна да не падне и да се прекратят военните действия.

Само с осветяване на сградата на външното министерство не става, а трябват реални действия и подкрепа, настоя Гаджев и добави, че депутатите трябва да се държат повече като държавници.