Ние потвърдихме нашата готовност да окажем подкрепа на мандатоносителя "Продължаваме промяната". За нас е важно страната да се стабилизира, да бъде излъчено управление и това да стане с първия мандат. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов на брифинг в парламента след втората серия консултации за съставяне на правителство с ПП. Малко по-рано днес ПП проведе разговори и с БСП.

"Демократична България" гледат да бъдат радикални реалисти и от тази гледна точка от формацията са на мнение, че ще бъде трудно съставянето на ново правителство. Трябва енергично да се действа и заявката, която чухме от ПП в тази насока са убедителни. Затова Христо Иванов излиза от срещата с ПП като оптимист за съставяне на ново правителство.

Тласкането на страната към избори е безотговорно и ще бъде наказано от избирателите. Има ясни приоритети, ясни национални задачи и който не застане зад тях и отиде така на избори, ще бъде наказан, предупреди Христо Иванов. За него най-важният залог е, че колкото и да е сложно мандатоносителите и Асен Василев ще успеят да съставят кабинет.

ДБ не са чертали нови червени линии, а искат да се работи по националните задачи. Трябва всички да подходим отговорно и да предотвратим четвърти поредни избори, което може да доведе до още повече конфронтация, още повече нахъсване и разделение в обществото, но и един следващ парламент, който да бъде разделен, фрагментиран и неспособен да излъчи управление, изтъкна Иванов.

Христо Иванов стъпва на трудна турбулентност, но и на постижения в разговорите за нов кабинет

Христо Иванов стъпва на трудна турбулентност, но и на постижения в разговорите за нов кабинет

По думите му трябва да се намери механизъм за по-голяма диалогичност

Сега е моментът да направим крачката и ДБ ще участват в това с целия ресурс, който имаме - политически, парламентарен и експерт. Това, което било свършено през последните 6 месеца - трудно, с много затруднение даде добра основа за посоката, която трябва да се продължи, доволен е Христо Иванов.

Обсъдените теми в разговорите между ПП и ДБ са били следващият кабинет да стъпи на ясна програма, която да дава посока, да извежда приоритети и да дава база, на която през конкретни теми в парламента да се търсят национални съгласия. ДБ обаче настоя да намери място в програмата да намери енергийната независимост, конституционната реформа, Шенген, влизане в Еврозоната, модернизация на българските въоръжени сили, укрепване на сектор "Сигурност" и демографска политика.

ПП и ДБ обсъдили възможността за нов модел на координация и взимане на решения между мнозинството и изпълнителната власт.

Кандидатът за премиер Асен Василев заяви, че и с ДБ имат ясна визия, приоритети и стегната програма, която трябва да се изработи още от понеделник. Разговорите за съставянето на нов кабинет продължават с депутатите от ИТН, които се отделили от партията утре следобед и с всички народни представители, които смятат, че са в посока да вземат самостоятелно решение.

Структура и персонален състав на Министерски съвет също не е била обсъждана по време на срещата между ПП и ДБ.

Асен Василев сигурен, че ще състави кабинет, за ИТН вратата е затворена

Асен Василев сигурен, че ще състави кабинет, за ИТН вратата е затворена

Утре ще се проведе среща за съставяне на правителство с независимите депутати