В София проблемите трайно не се решават, защото от много години столичният бюджет по-скоро дава по малко на всички сфери без да залага на приоритети. Това каза съветникът от "Демократична България" Бойко Димитров пред телевизия Евроком.

"Ключовото за бюджета е да облече в парични средства приоритетите на града. Неприятното е, че от много години столичния бюджет по-скоро дава по малко на всички сфери без да залага на приоритети. И виждаме резултатите - много нерешени проблеми на града", коментира той. 

Продължава премахването на незаконните павилиони в София

Продължава премахването на незаконните павилиони в София

Тази сутрин екипи премахваха 7 от незаконните съоръжения на столичния булевард "Черни връх"

По думите на Димитров бюджетът за 2022 г. е почти същият като този от миналата година. Според него в приходната част са взети числата от миналата година с няколко десетки хиляди разлика.

"Не се прави някакъв сериозен анализ къде има възможност да се заложат по-големи приходи. В момента отново има бум на строителството. Това означава, че новите сгради ще започнат да плащат данъци. Въпреки това не се залагат по-големи приходи от данък "недвижими имоти", допълни той.

Бойко Димитров посочи като най-належащ проблемът с ефективността на изразходване на средствата. Като пример посочи и столичното осветление, където в обществените поръчки е имало включени прекалено високи цени. 

2.09 млрд. лв. бюджет на София за 2022 г.

2.09 млрд. лв. бюджет на София за 2022 г.

Очаква се той да бъде приет в края на март

"В обществената поръчка може да са заложени едни много добри изисквания, които даже в някакъв момент ще откажат част от участниците. Но след това, когато няма контрол дали спечелилият поръчката изпълнява тези изисквания, ние получаваме един ужасен резултат", обясни той.

Трудно е да се правят промени в бюджета на общината без да се смени изцяло логиката на управление. Според него все пак първоначално може да се започне с отделните области с видимо недофинансиране.

"Трябва ясно да се заложи резерв, който винаги да е наличен. В момента в разходната се залагат суми, които предварително се знае, че няма да бъдат изпълнени. Винаги остават около 200 милиона лева неизпълнение на приходите", допълни Бойко Димитров.

Правителството съгласува средносрочната бюджетна прогноза с Бюджет 2022

Правителството съгласува средносрочната бюджетна прогноза с Бюджет 2022

МС регламентира и резервиране на средства за разходи във връзка с войната в Украйна