"Демократична България" е готова да поеме отговорността да излъчи кабинет, който ще може да реши 5 големи национални задачи. Ако отидем на нови избори, поставяме под съмнение задачите, които завършват архитектурата, за които всички мечтаем - европейска България. Toва заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред БиТиВи.

По думите му ДБ може да изиграе ролята на моста между партиите. Ние сме готови да застанем в средата на бойното поле, в което всички се замерят и да заемем ролята на посредника, изрази готовност Иванов. Ако няма правителство ще изпуснем Еврозоната и ще се простим с нея, предупреди той.

ДБ няма да иска подкрепа от никого, а ще се опитат да съставят правителство, ако третият мандат отиде при тях. Кабинет може да сработи само, ако няма политически лидери в него, изтъкна Христо Иванов, с което задочно отговори на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че не иска да е премиер. ГЕРБ леко се уплашили и трябва да отговорят с "да" или "не" за конституционната реформа на прокуратурата. Те бягат от този въпрос като лош ученик от матура, категоричен бе Иванов.

Борисов иска нов обществен договор и Христо Иванов за премиер
Обновена

Борисов иска нов обществен договор и Христо Иванов за премиер

Според председателя на ГЕРБ са нужни не посредници, а лидерска среща

ДБ никога не са прекъсвали диалога с партиите по важните политики за страната. Който получи третия мандат за съставяне на правителство трябва да търси доверието на големите политически сили, за да получи подкрепа, каза Иванов.

Според него технически кабинет не се случил с първите два мандата за съставяне на правителство, защото партиите искат избори.