"Демократична България" започва поредица от инициативи, с които да накара управляващите да сложат на масата дебата за Националния план за възстановяване и модернизация на икономиката. Това обявиха на дискусия относно модернизацията на страната съпредседателите на "Демократична България" Христо Иванов (Да, България) и Борислав Сандов (Зелено движение), както и евродепутатът Радан Кънев (ДСБ).

Те посочиха, че страната ни ще получи над 6 млрд. евро безвъзмездна помощ от Европейския механизъм за възстановяване и устойчивост. Предвижда се 70% от тези средства да бъдат усвоени за 2 години - до 2022 г. Предварително условие за тяхното усвояване ще бъде приносът на средствата към подпомагане на технологичния и екологичен преход.

КНСБ: България закъснява с Националния си план за възстановяване и устойчивост

КНСБ: България закъснява с Националния си план за възстановяване и устойчивост

Неофициално страната ни трябва да го представи преди Коледа

Въпреки че на 15 октомври е изтекъл предварителен препоръчителен срок на ЕК за представяне на първи варианти на националните планове, България така и не е представила такъв. От "Демократична България" изтъкват, че проектът не се обсъжда публично на национално ниво, а в ЕС няма друга страна, в която да не се води дебат по темата.

Христо Иванов посочи, че всеки ден, в който управляващите остават на власт, те "пилеят" и "профукват" бъдещето на страната ни.Той подчерта, че от "Демократична България" искат концептуално да променят посоката на развитие на страната към инвестиции, а не към усвояване.

Борисов огласи "основание" да му се иска оставката: 29 млрд. евро за България

Борисов огласи "основание" да му се иска оставката: 29 млрд. евро за България

В новия бюджет на ЕС за България са отделени 1 млрд. евро повече

В момента ние губим в реално време състезанието да бъдем лидери, каквито възможности технологично имаме, заяви от своя страна евродепутатът Радан Кънев. Той бе категоричен, че България все още има демографския,инженерния и образователния потенциал да се включи в следващия модел икономика. По негови думи винаги исторически това е ставало с новопривлечен капитал. Евродепутатът изтъкна, че в момента имаме възможност да го направим с много безплатни пари и с евтини заеми. По негови думи оставали две неща -"крадливият манталитет, с който трябва да скъсаме по категоричен начин, и някакъв друг дизайн управляващи".

Според Кънев националният възстановителен план няма да може да бъде активиран, без да се дадат институционални гаранции срещу корупцията и без той да бъде съобразен със зелените приоритети на ЕС. Той подчерта, че е важно България да съхрани енергийната си система, да развие енергийната си сигурност и да развие човешкия си потенциал.