"Демократична България" настоява за адекватни мерки срещу коронавируса.

В своя позиция от партията посочват, че у нас Кризисният щаб призовава завръщащите се от засегнати региони българи да се подложат на 14-дневна "домашна карантина", но за нея не може да бъде издаден болничен лист и тя ще е за сметка на платения или неплатен отпуск на работника.

Според ДБ подобна мярка не е адекватна, защото тя не отчита пречките, които се създават при изпълнението й - както от гледна точка на общественото осигуряване, така и заради наличие на други хора в едно домакинство, невъзможност на контролиращите органи да проверяват изпълнението на такава мярка от голям брой хора, осигуряване на храна, лекарства и други необходими стоки за изолираните лица. По тази причина препоръката поставя сигурността на общественото здраве изцяло в ръцете на гражданите, на тяхната съвест и за тяхна собствена сметка, подчертават от партията.

Борисов има решение за карантината, но предупреди - НОИ се изпразва

Борисов има решение за карантината, но предупреди - НОИ се изпразва

Той предлага първите три дни на карантината да се плащат от работодателя

Те са категорични, че предложената от здравния министър "доброволна карантина" за сметка на засегнатите няма да бъде ефективна, тъй като според тях тя е просто призив и средство за прехвърляне на отговорността от държавата и нейните институции към гражданите.

От "Демократична България" настояват за ясен регламент, който да се прилага спрямо хората, пристигащи от райони с разпространение на COVID -2019, както и за осигуряване на адекватен достъп до здравни услуги и информация. Те настояват и за механизми за ограничаване на контактите на рисковите контингенти с други хора за определен срок, без да се засягат техните граждански права.

По тази причина искането на партията е да се инициират промени в съществуващите нормативни актове, с които да се отговори своевременно на ситуацията.

Коронавирус не се предава по телевизора, по телевизора не се издава и болничен

Коронавирус не се предава по телевизора, по телевизора не се издава и болничен

Взети са всички мерки от страна на държавата, увери Томислав Дончев

"Здравето на гражданите е основен приоритет за всяко управление, а цената на превенцията винаги е за предпочитане пред цената на последствията. България може да избегне сериозна криза само ако се действа навременно, отговорно и адекватно", посочва се в позицията.

Припомняме, вчера в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска държавата да обезщетява хората под карантина заради коронавируса.

Хасан Адемов от ДПС подчерта, че всички осигурени лица имат право на болничен за карантина.

Днес пък премиерът Бойко Борисов излезе с предложение първите три дни на карантината да се плащат от работодателя, а останалите - от НОИ.

Лекари, бизнес и синдикати чакат указания за реда за карантина

Лекари, бизнес и синдикати чакат указания за реда за карантина

Аргументът е единствено финансов - за да не остане без пари фондът на НОИ