Лекари, синдикати и работодатели очакват от институциите инструкции кои точно хора, прибрали се от чужбина, да се поставят под домашна карантина. И как ще се издава болничен, ако нямат симптоми, или ще се излиза в отпуск за сметка на годишния или неплатен, според индивидуалната договореност.

Вчера с Министерство на здравеопазването се проведе поредната среща заради противоречивите сигнали от страна на властта, след което бе съобщено, че разговорите продължават и продължава да се търси разрешение на проблема.

На 3 февруари министър Ананиев е издал заповед за пристигащи граждани от Китай. Такава заповед е в неговите правомощия, заяви Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" в студиото на БиТиВи. Синдикалистът посочи, че сега просто към тази заповед трябва да се добави областта Северна Италия.

Осигурените имат право на болничен за карантина
Обновена

Осигурените имат право на болничен за карантина

Това било постановено в Кодекса за социално осигуряване

Според законодателството в момента само уверението, че е имало пътуване в Италия не е основание за издаване на болничен и съответно поставяне под карантина, която е платена от страна на работодателите или на общественото осигуряване.

Синдикатите категорично настояват на тези хора да се плащат болнични, посочи още Григорова. Според нея трябва да се знае в кои държави не трябва да се пътува, а след това да се изисква дисциплина и отговорност в отговор на думите на премиера от вчера, че няма държава, която да плаща доброволната карантина на хора, които просто не искат да са дисциплинирани и продължават да пътуват.

Аргументът да не се изплащат болнични е единствено финансов, според Ваня Григорова - за да не остане без пари фондът на НОИ, който отговаря за болничните и майчинствата.

анкета

Притеснявате ли се от коронавируса?

Виж резултати

Да, лесно ще кацне от Китай 38.8%

Не, властта взима мерки 26.8%

Имаме си собствен грип 10.2%

Ходя с маска и пия хомеопатия 14.6%

Какво е коронавирус 9.5%

Експерти алармират, че ако не се намери спешно лечение, ще настъпи хаос. Личният лекар д-р Гергана Николова обясни, че в този кризисен момент се говори за икономическа целесъобразност, а трябва да се говори за медицинска целесъобразност. Тя предупреди, че всички епидемии се решават не от мерките след, а от мерките преди тази епидемия да настъпи в съответната страна.

14 души под наблюдение във ВМА

14 души под наблюдение във ВМА

Засега няма потвърден случай на коронавирус в България

"Това, което ще вземем като решение сега, ще определи какво ще се случи след това", отбеляза д-р Гергана Николова.

Компетентните институции би следвало да издадат указания какво ще се разбира под карантина - и какви са всички рискове, за да се знае какво се прави и да се установи ред според целесъобразност, призова и Жасмина Саръиванова, отговорна за "Индустриални отношения" в БСК.

14 400 души влезли за денонощие у нас, вносът на коронавирус неминуем

14 400 души влезли за денонощие у нас, вносът на коронавирус неминуем

Няма страна, която да е спряла въздушно-капкова инфекция