Изпълнителният съвет на ПП "Движение България на гражданите" счита, че предложеният от правителството законопроект, с който се блокира въвеждането на електронни лични карти, лишава гражданите от огромни възможности в бъдеще. Става дума за изменения, които се правят чрез преходните и заключителни разпоредби на Закона за преминаването през и пребиваването на територията на България на съюзнически и чужди въоръжени сили, с които на практика се отлага с най-малко една година издаването на лични документи с чип.

"Електронните лични карти щяха да спестят на българите стотици часове чакане по опашки и 50 % от разходите им за бюрокрация. Новите карти позволяват на хората да заявяват удостоверения, регистрации и всякакви актове без да стават от домашния си компютър или директно през мобилния си телефон. Личните карти с чип са и условие за провеждането на сигурно електронно гласуване, чрез което близо 2 милиона български граждани с труден достъп до секциите, щяха да получат реална възможност да се възползват от гарантираното им от Конституцията право да гласуват", коментира ДБГ.

Демократите искат признание от властта за отказ от е-гласуване

Демократите искат признание от властта за отказ от е-гласуване

Има политически страх от електронни избори

ДБГ вече са алармирали компетентните органи, че в проектобюджета за 2019 г. няма предвидени средства за осигуряване на машинно и дистанционно електронно гласуване. Те виждат умишлен саботаж в бездействието на МВР, "което близо 2 години не изпълни разпоредбите на закона за новите лични карти". От движението настояват, че това не може да е оправдание за отлагане на електронните лични карти, а е причина за търсене на отговорност за безстопанственост от замесените длъжностни лица. В случай, че такава не бъде поискана, това ще е поредното доказателство за фалша на многократните заявки на премиера Борисов, че електронното правителство е приоритет на ГЕРБ, допълва ДБГ.

През 2019-а година започва издаването на нови лични карти

През 2019-а година започва издаването на нови лични карти

Новите лични карти няма да са задължителни през 2019 г.

"Движение България на гражданите" определя начинът на блокиране на електронните лични карти през преходните разпоредби на законопроект, който няма нищо общо с темата, като "парламентарен тарикатлък". Това е поредната реформа, постигната трудно от Реформаторския блок в миналото НС, която правителството отлага, обясняват те.

ДБГ призовава партиите, които целят подобряване на живота и облекчаване на бюджета на българските граждани, да окажат силен натиск за въвеждането на електронни лични карти още от началото на 2019 г.

Реформаторите готови на всичко, за да прокарат личните карти с електронен чип

Реформаторите готови на всичко, за да прокарат личните карти с електронен чип

Това е голям проблем, твърди Найден Зеленогорски