"Много активно участвахме в обсъжданията на резолюцията, но стоим на позицията, че в този процес, в който се разглежда какво се случва в България, тази резолюция има определено място и то не е с най-голямо влияние. Това заяви пред Bulgaria ON AIR евродепутатът и председател на групата "Обнови Европа" Искра Михайлова в "България сутрин".

Тя подчерта, че върховенството на закона и нарушаването му, в която и да е страна членка, е проблем на целия ЕС.

По нейни думи резолюцията цели да обърне внимание на проблеми, които са важни. Михайлова посочи, че една от причините резолюцията да няма ясна сила и позиция, е това, че се е появила след доклада.

Ние побългарихме дебата, поскараха се българските политически сили, размениха си любезности, забравяйки къде се намират и че става дума за имиджа на страната ни, отбеляза тя. От страна на ЕК и Съвета пък имало декларации и позиции, основани на доклада, който по нейни думи е резултат на дълги проучвания.

БСП констатира: Отношението на Европа към България вече е друго

БСП констатира: Отношението на Европа към България вече е друго

Стойнев иска болната ни демокрация да бъде излекувана

Михайлова заяви, че ЕК е дала мнението си с доклада, а ЕП - с резолюцията, и се очаква и Съветът да изкаже становището си.

Тя бе категорична, че в България имаме нужда от честни избори и доверие в изборния процес, като колкото по-скоро се случат те, толкова по-добре.

Припомняме, вчера Европейският парламент одобри критичната резолюция за върховенството на закона в България с 358 гласа "за", 277 гласа "против" и 56 гласа "въздържал се". Във вота участваха 691 евродепутати.

По-рано през същия ден евродепутатите отхвърлиха внесените поправки за президента в резолюцията.

България не е черната овца на Европа, уверени в ГЕРБ

България не е черната овца на Европа, уверени в ГЕРБ

Управляващите имали подкрепата на спечелилата Европа

Предният ден пък текстът за Васил Божков, чийто случай се описваше без споменаване на името му и в който се твърдеше, че бизнесменът финансира продължаващите протести, беше оттеглен от вносителката - евродепутатката от Малта Роберта Мезоца.

На днешното заседание в парламента Драгомир Стойнев от БСП заяви, че отношението на Европа към България вече е друго.

Тома Биков от ГЕРБ отсече, че България не е черната овца на Европа.

От ВМРО пък се противопоставиха на ревизията на ценностите на Европейския съюз.

Патриотите защитават европейските ценности от резолюции

Патриотите защитават европейските ценности от резолюции

ВМРО се противопоставя на ревизията, която тече в ЕП