Продължаваме промяната да докажат, че не работят за руски олигарси и режима на Путин. За това призова депутатът от ГЕРБ Делян Добрев в ефира на БиТиВи.

По думите му ПП говорят едно, а вършат друго. Искат да направят горивата евтини, а влязоха в коалиция Лукойл. Според него във въпросната коалиция влизат ПП, БСП и Възраждане. Добрев бе категоричен, че тези партии не искат да изземат свръхпечалбите на Лукойл.

Може да няма правителство, може да няма мнозинство, но мнозинство за Лукойл се намери, поясни народният представител. Той коментира внесените 90 млн. лв. от "Лукойл" в държавната хазна. Добрев посочи, че първоначално компанията е обещала да плати 100 млн. лв. Той поясни, че 17 млн. лв. са ДДС, а останалите 73 млн. лв. са авансов данък за следващата година и по този начин "Лукойл" не е внесла нито стотинка в държавната хазна през 2022 г.

По думите му от договорената дерогация печели само и единствено Лукойл.

Добрев повдигна отново темата за Gemcorp. Депутатът изтъкна, че в този уж неангажиращ меморандум има клауза за арбитраж. ПП щяха да защитават евро-атлантически ценности, а перат руски пари с Gemcrorp, допълни той.

Народният представител коментира и цената на газа. Според него ПП са купували газ на завишена цена без конкурси и търгове. Добрев посочи, че поскъпването на газа се дължи на нагнетения в Чирен газ, който е бил купен в момента, когато синьото гориво е било най-скъпо.

По отношение на втория мандат Добрев бе категоричен, че няма как да подкрепят ПП. По думите му има малък шанс за правителство с третия мандат, тъй като страстите в НС утихват.