Ротация няма да бъде възможна. Хората на върха в управлението остават едни и същи. Това заяви бившият министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по БНТ.

"Една тенденция на насилие отново се завръща в МВР, а тя се пренася и на улицата", допълни той.

Когато няма ясна индикация от ръководството на една система как трябва да постъпват служителите те изпадат в бездействие, категоричен е бившият министър. Той припомни, че по негово време инцидентите са били свързани с полицаи, които се опитвали да възпират нелегална миграция.

По думите му фокусът не трябва да бъде насочен само върху действията на полицаите, защото те са функция от начина, по който се управлява системата.

"Това, което знам аз е, че отношенията между министъра и главния секретар не са по-добри от тези, които бяха преди това. Самоцел им е да управляват заедно, но не се обединяват около една обща цел и идея", допълни Демерджиев.

Според него в полицейските коли задължително трябва да има камери, които да показват как реагира един полицай. Той припомни, че идеята за камерите е прокарана още по негово време.

"Ръководството е това, което трябва да вземе отношение. Има немалко камери в момента, а и самият бюджет на МВР позволява да се закупят още", обясни Демерджиев.

По отношение на промените в Конституцията, свързани със съдебната реформа, бившият вътрешен министър заяви, че измененията са правилно заложени, но следейки това, което идва от екипа на президента, разбирал, че това, което ще бъде доразписано в отделните закони е основната част от т.нар. съдебна реформа.

"Това не е съдебна реформа", допълни той.

Демерджиев не вижда в новата Конституция съдебна реформа

Демерджиев не вижда в новата Конституция съдебна реформа

А юридическа некомпетентност и правна неграмотност