"Демократична България" настоява по време на преговорите на Теменужка Петкова в Москва да бъде поискано намаляване цената на газа с поне 20%. Намаление с 20% на газа ще позволи цената на парното да спадне с над 10%.

В преговорния процес задължително да участва и Европейската комисия. Подобно намаление на цената ще позволи и частично компенсиране на високите доставни цени в периода 2011-2014 г., обясняват те.

 

"Докато останалите засегнати страни преговарят за намаляване цената на газа, властта в България страхливо бяга от въпроса. Единствената и недостатъчна стъпка е на "Булгаргаз". Тяхна мисия е преговаряла по технически въпроси. Най-важният въпрос за цената на газа не е разглеждан по същество", допълват от обединението.

Те коментират, че за разлика от други страни, "България не е поискала компенсация за високите непазарни цени в периода 2011-2014 г., така че сега задължително трябва да бъдем компенсирани през по-сериозно намаляване на цената за бъдещи доставки".

Цената на парното вече е повишена и хиляди българи ще плащат високи сметки, а ако се запази сегашното ценообразуване, има съществен риск от допълнително поскъпване на газа и отоплението за бита и за бизнеса, смятат те и допълват, че високите цени на газа удрят върху конкурентоспособността на важни бизнес отрасли.

Сътрудничеството с "Росатом" обсъди Петкова в Москва

Сътрудничеството с "Росатом" обсъди Петкова в Москва

Изказването бе направено при откриването на шестнадесетото заседание на Междуправителствената българо-руска комисия

В решението на ЕК от 24 май 2018 година има ясна формулировка за цените - "тази обща стратегия на сегментиране на пазара е позволила на "Газпром" да наложи несправедливи цени в България, Естония, Латвия, Литва и Полша, в сравнение с разходите и конкурентните референтни цени, и по-специално с цените, предлагани на ликвидни конкурентни западноевропейски газоразпределителни възли". Терминът "несправедливи цени" ясно показва, че България има за какво да преговаря и да си постави за цел постигането на по-добри условия, обясняват "Демократична България".

В "клаузата за преразглеждане на цената ясно се посочва, че новата цена ще трябва да бъде определена в съответствие с равнището на цените в конкурентни континентални западноевропейски пазари на газ, включително на ликвидните газоразпределителни възли в Германия и Нидерландия", тоест цените трябва да бъдат сравними с референтните пазарни стойности, допълват те.

Петкова обясни поскъпването на природния газ с ЕК и "Газпром"

Петкова обясни поскъпването на природния газ с ЕК и "Газпром"

Сливане на АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица изток 2" не решава проблеми

Решението на ЕК дава възможност за арбитраж, ако не се постигне споразумение за цената в рамките на 120 дни. Ако България започне арбитражно производство, то трябва да бъде пред арбитър в ЕС, като има възможност да привлече ЕК като участник. Така може да бъде защитен националният интерес, коментират от обединението.

Както Русия завежда арбитражно дело срещу България заради АЕЦ "Белене", така България има всички условия на свой ред да заведе дело, ако не постигне справедливо намаляване на цените на газа, допълват "Демократична България". 

Цената на парното скача с до 8.5%

Цената на парното скача с до 8.5%

Иван Иванов обяви новите цени, които влизат от сила днес