"Демократична България" представи дигиталната си платформа за честни изработи и паралелно преброяване, която разработва за предстоящите парламентарни избори.

Приложението беше представено онлайн от съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, Ивайло Мирчев, който ръководи екипа от разработващите го доброволци, ръководителя на юридическия екип Надежда Йорданова и Антонина Душева, която е ангажирана с работата със застъпниците.

От 22 септември насам, когато обяви операция "Независимост", формацията активно набира по електронен път застъпници. Целта е да има по застъпник във всяка секция в страната, така че да се гарантира в максимална степен прозрачност и честност на вота.

"Гарантирането на честни и свободни избори за нас е операция "Независимост". Ние разработваме онлайн платформа, на която всеки застъпник, не само на Демократична България, ще може да качва секционните протоколи, веднага щом ги има и по този начин ние ще направим паралелен на ЦИК процес. Това ще бъде ключова гаранция за провеждането на честни избори и препречването на възможността тези избори да бъдат подменени", заяви Христо Иванов.

ДБ със свои 12 работни точки за честни избори

ДБ със свои 12 работни точки за честни избори

Отворени са за конректни предложения за сътрудничество по тези точки

"Нашата борба за честни и демократични избори е реалност, а не просто заявка. Нашето желание да сътрудничим е реалност, а не празни приказки. Ние не просто призоваваме за действие, ние не просто си правим пиар. Ние изработваме и предлагаме инструмента за това действие", каза още той.

Приложението ще може да бъде използвано от застъпници и в България, и в чужбина. Принципът му на работа е идентичен, независимо от местоположението, обясни членът на Изпълнителния съвет на "Да, България!" Ивайло Мирчев.

Всеки застъпник инсталира приложението на смартфона си и в деня на изборите, когато секционният протокол бъде издаден, той подава данните от него чрез приложението към специално създаден преброителен център. В Центъра доброволци обработват данните от протоколите и извършват паралелно преброяване. Освен това през приложението застъпниците могат да подават сигнали за нередности в деня на вота, както и самите те да получават съобщения, например в случай на извънредно разпореждане на властите.

"Ще дадем достъп до всички протоколи на медиите и ще има информационен сайт, в който всеки ще може да види протоколите преди обработването им в Районните избирателни комисии, т.е. преди нанасяне на поправки по тях. Така ще може да се види какво се е променило на по-късен етап", разясни Ивайло Мирчев.

За честни избори - не машина, а нормално мислещ и работещ човек в секция

За честни избори - не машина, а нормално мислещ и работещ човек в секция

Експертите: Промените в Изборния кодекс преди избори са порочна практика

Юристът Надежда Йорданова разказа за правната помощ, която застъпниците на Демократична България ще получават.

"Имаме екип от юристи, колеги, които отговарят на запитвания, обръща се специално внимание на специфични въпроси, работят със застъпниците и ги подпомагат в деня на изборите. Стремим се за всяко нарушение да подаваме писмени сигнали, защото това оставя следа и променя и поведението на съответната комисия", поясни тя. 

Христо Иванов акцентира върху ролята на застъпниците и призова желаещите да станат доброволци да се регистрират.

"Търсим хора, които да се борят за българската демокрация, защото считаме, че тя се отстоява на избори. Търсим високо мотивирани доброволци. 50 лева или 100 лева няма, защото считаме, че тук става дума за национална отговорност и граждански дълг, а не за изкарване на някакъв допълнителен доход", заяви съпредседателят на "Демократична България".

"Искам да призова всички, които искат да има честни избори и честен изборен процес, да минат от брега на PR срещите към реалния процес. Ние ще им дадем достъп до нашата платформа и до всички инструменти, които сме разработили. Надявам се със старта на тази платформа да престанат опитите за манипулации. Очакваме Триото, както и всички други желаещи, да се присъединят към тази платформа", заяви Ивайло Мирчев.

ДБ иска да не гласуваме с хартиени бюлетини в секции с машини

ДБ иска да не гласуваме с хартиени бюлетини в секции с машини

Настоява за одит на машините преди закупуване и избори