Промените в Изборния кодекс трябва окончателно да бъдат приети днес от депутатите. Вчера правната комисия гласува на второ четене текстовете, като се разразиха и спорове относно прозрачността при правените промени. От "Демократична България" не бяха допуснати в Народното събрание. 

Експертите Михаил Константинов и Цветозар Томов в студиото на БиТиВи заявиха, че машинното гласуване има както добри страни, така и крие рискове.

Според проф. Михаил Константинов тайната на вота не може да бъде запазена при машинно гласуване. Той обясни, че в страните от Европа, които са въвели такова гласуване, е било отменени, заради директни манипулация на вота.

ГЕРБ не събраха подкрепа как да се гласува за ВНС
Обновена

ГЕРБ не събраха подкрепа как да се гласува за ВНС

ДПС отказаха да гласуват различните предложения за вота за ВНС

Той обясни, че при повреда на машината трябват часове да се достави нова, а пък самата повреда може да стане и при най-малкото надраскване на екрана. За честността на вота е достатъчен един нормално мислещ и работещ човек в секция, на какъвто, например, БСП имат право, обясни Константинов.

Бившият член и говорител на ЦИК Цветозар Томов пък обясни, че от 6 години не можем да се определим ще гласуваме ли машинно, или с бюлетини. Той изброи по години всички експерименти и промени, правени с машинното гласуване: 2014, 2015, 2016, 2019 и сега - 2020 г.

И според Цветозар Томов гаранция за честен вот при техника няма, но е изключително порочна практика преди всеки вот да се променя Изборния кодекс.